PEYGAMBER’İMİZİN (A.S) KİŞİLİĞİ VE SOSYAL İLİŞKİLERİ NASILDI


 Mustafa ÇATLI    16-04-2017  


 

       “Andolsun, sizin için, Allah’ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah’ı çokça zikredenler için Allah’ın Resulünde (Muhammed a.s) güzel bir örnek vardır.” Ahzab 21. Ayetinde ifade edildiği gibi biz ümmetine Usve-i Hasene = En güzel model, örnek olarak gönderilen Hz. Muhammed’i (s.a.v.) anmayı bir haftaya sığdırarak yılda bir kez hatırlayıp ona olan sevgi ve sorumluluklarımızı tüketerek sıradanlaştırmak yerine onun örnekliğini (sünnetini) bir ömür boyu yaşamak durumundayız. Bu da basit birkaç anma programı ile değil onun siretini (yaşamını/ahlakını) anlamak ve hayata uygulamakla mümkün olur oysa biz sîrete değil surete (şekle, kılık kıyafete ve örfi değerlere) takılıp kalıyoruz . Herşey den Önce Peygamberimizin (s.a.v) âdeta Kur’ân’ın ete kemiğe bürünmüş yürüyen canlı bir örneği olduğunu unutmamalı ve onun ahlakıyla ahlaklanmalıyız.

      Peygamber efendimizin çağlar üstü ve evrensel olan mesajını anlamalı , yaşayarak onu kitlelere ulaştırmalıyız. Bu meyanda Peygamberimizin kişiliğini ve sosyal ilişkilerini kısaca ana başlıklar halinde hatırlamaya çalışalım:

   A: Peygamberimiz nasıl bir insandı?

     1-Dürüst ve güvenilirdi: Mekkeli Putperestler Peygamberimizin davası hakkında ileri geri konuştukları halde onun şahsiyeti hakkında asla kötü bir nitelemede bulunamamışlardır. Aksine Peygamberimiz yaşadığı müddetçe Muhammed-ül Emin (Güvenilir Muhammed) diye ünlenmiştir. Tarih aksini iddia eden bir düşmanının dahi beyanına şahit olmamıştır. O küçükken de ve büyüdüğünde de, Peygamber olmadan öncede sonrada El Emin’dir. Topluma verdiği bu güvenden dolayı zaman zaman Putperestler Mekke’nin yönetim yeri olan Darun Nedve diye isimlendirilen meclislerine onu çağırır görüşlerine başvururlardı. Ayrıca Kâbe hakemliğini de onun dürüst ve güvenilirliğine örnek olarak verebiliriz.

     2-Hakkı gözetirdi: Bir kimseye ait olan şeye hak, bu hakkı sahibine vermeye de adalet denir. Adalet herkese layık olduğunu, hak ettiğini, emeğinin, işinin karşılığını vermek, Eşit davranmak ve doğru olanı yapmak olduğu gibi ayrıca düzen ve huzurun, mutluluğun da göstergesidir. Peygamberimiz savaşta da barışta da hayatın her alanında hakkı gözetir ve gözetmeyi de tavsiye  ederdi.

    3-Haksızlıklara güzel bir tavırla karşı çıkardı: ”Sizden her kim bir kötülük görürse onu eliyle düzeltsin buna gücü yetmezse dili ile düzeltsin buna da gücü yetmezse kalben buğz etsin. Buda imanın en zayıf noktasıdır.” Diyen Peygamberimiz haksızlık kimden gelirse gelsin karşı çıkılmasını ve düzeltilmesini isterdi. Genç yaşlarda iken birkaç arkadaşı ile birlikte “Hılful Füdül” Erdemliler Derneğini kurmuştur. Günümüzdeki sivil toplum kuruluşlarının ilk örneği olan bu oluşumun amacı insan haklarını korumak ve haksızlıklarla mücadele etmek idi. Peygamberliğinden sonrada bu oluşumu Peygamberimiz övmüş ve şartlar gerektirdiğinde tekrar Erdemliler birliğini oluşturmaktan kaçınmayacağını ifade etmiştir.

     4- Merhametliydi: Peygamberimiz İnsanlara, hayvanlara bitkilere ve tüm doğaya karşı şefkat ve  merhametle davranırdı. Onun bu özelliğini Kur’ân’ı Kerim: “Biz seni alemlere Rahmet olarak gönderdik” şeklinde vurgulamaktadır. 14 asırdır milyarlarca insanın her gün sevgi ve saygıyla anmasının nedeni de onun engin olan bu şefkat ve merhametidir.

                                                                                                                            Devam Edecek…