PEYGAMBERİMİZ’İN (A.S) KİŞİLİĞİ VE SOSYAL İLİŞKİLERİ NASILDI-2


 Mustafa ÇATLI    23-04-2017  


 5-ÇALIŞMAYI VE YARDIMLAŞMAYI SEVERDİ: Efendimiz daha 9 yaşından itibaren çobanlık yaparak Mekkelilerin güttüğü koyunlarına karşılık aldığı ücreti Amcası Ebu Talibe vererek ailenin bütçesine katkıda bulunmuştur. 12 Yaşından itibaren de ticaretle uğraşmaya başlamış 25 yaşından itibaren bağımsız olarak ticaret kervanlarını idare etmiştir. Peygamberimiz yardım konusunda asla kimseyi geri çevirmezdi. O dürüstlüğü ve erdemliliği kadar  yardımseverliği ile de toplumda tanınmıştı.

6- İNSANLARA DEĞER VERİRDİ: Peygamber efendimiz hakkında Hz. Enes (r.a):”Çoluk çocuğuna ve diğer insanlara Peygamberimizden daha şefkatli kimseyi görmedim.” Şeklinde şahitlik eder. Kızı Hz. Fatıma gelince ayağa kalkar onun anlından öper ve yanına oturturdu. O ümmetine de insanlar hakkında şefkat ve merhameti öğütlemiş, “Merhamet etmeyene Merhamet olunmaz” demiştir.

7-BAĞIŞLAYICIYDI: Peygamber efendimiz kendisine karşı yapılan hata, kusur ve kötülüklere karşı her zaman af yolunu tercih ederdi. Nitekim Mekke’nin fethi gününde Müslümanlara inançlarından dolayı işkence eden, zülüm de bulunan ve onları yurtlarından süren, hicrete zorlayan Mekkelileri af etmiş, intikam alma yoluna girmemiştir. Ayrıca onun bağışlayıcılığına İkrimeyi ve Vahşiyi af etmesini de örnek olarak verebiliriz.

8-KÖTÜ DAVRANIŞLARDAN SAKINIRDI: Peygamberimiz Risaletinden öncede putperestliğin kötü davranışlarından kendisini korumuştur. Tebliğine başladıktan sonrada bu konuya hassasiyet göstermiş, kötülüklerle mücadele ettiği gibi Müslümanlara da mücadeleyi öğreterek tavsiye etmiştir.

9-SABIRLIYDI: Onun sabrı, azim ve kararlılığı putperestlerin her türlü engel ve direnişini kırmış, bu sabrı ve mücadelesi sayesinde 23 yıllık bir zaman diliminde İslam’ı Arap Yarımadasına hakim kıldığı gibi diğer ülkelerinde gündemine İslam’ı yerleştirmeyi başarmıştır.

10-CESARETLİYDİ: Peygamberimiz yiğitliği ve kahramanlığıyla da bilinirdi. Bu konuda: “Allah’ım korkaklıktan sana sığınırım.” Diye Dua ederdi. Mekke’nin saldırısı sonucu meydana gelen her üç savaşı ve ayrıca diğer gazveleri bizzat kendisi komuta etmiştir.

11-DOĞAYI VE HAYVANLARI SEVERDİ: Peygamberimiz zorunlu olmadıkça savaşta dahi ağaçların kesilmesine ve ekili alanların tahrip edilmesine izin vermezdi. Doğal imkanların kullanılması konusunda israftan sakındırırdı örneğin deniz kenarında da olsanız suyu ihtiyacınız kadar kullanın diyerek israf alışkanlığına karşı bizleri uyarmıştır. Hayvan hakları konusunda ise Allahtan korkmamızı ve onlara şefkatle davranmamızı emretmiştir. Cezalandırmak amacıyla kedisini aç bırakarak ölümüne neden olan bir kişinin bu merhametsizliğinden dolayı cezalandırılacağını bildirmiştir.  Çölde yolculuk yaparken  karşılaştığı susuzluğundan dolayı diliyle kumları yalayan bir köpeğe su veren kişi için ise hayvana olan bu merhametinden dolayı Allah tarafından mükafatlandırılacağını ifade etmiştir.