GİRİŞİMCİLİK..


 R. Ferhat VURAL    01-05-2017  


Girişimci, her alanda yeniliği başlatan kişidir. Yeniliklerin sürdürülmesi ve geliştirilmesi kararlılığının uygulamaları sonucu gerçekleşir. Bu kararı ve uygulamaları yönlendiren girişimci kültür ve düşüncelerin oluşumunda büyük rol oynar.

Girişimciler; ekonomik mal ve hizmet üretmek, bunları pazarlamak için üretim faktörlerini bir araya getiren, kâr amacı güden ve girişimlerinin sonucunda doğabilecek tüm risklere katlanan kişilerdir.

Başarılı bir girişimcinin temel özellikleri:

İş kurmağa hevesli olmak,

Kendine güven duymak,

Yaptığı işlerde kararlılık örneği göstermek,

Başarısızlığa rağmen hiçbir zaman vazgeçmemek,

Her türlü riski üzerine alıp iyi bir şekilde yönetmek,

Yenilikçi fikirlere açık olup yaratıcı düşünceler üretmek,

Değişimleri fırsat olarak görme becerisine sahip olmak,

Her türlü belirsizliğe karşı tedbirli olarak daima uyanık olabilmek,

Planlı hareket ederek işlerin zamanında yapılmasını sağlamak,

Yeni ihtiyaçları önceden görerek gerekli girişimlerde bulunmak,

İşletmede çalışanlara önderlik yaparak kendisini ve çalışanlarını en iyi şekilde yetiştirmektir.

-Kuralları rahatça esnetebilmek: Başarılı girişimciler ihtiyaç duydukları şeylere ulaşabilmek için kuralları eğip bükmek isterler.

-Güçlü düşmanlar kazanmaya hazır olmak: Güçlü bir rakiple pek çok kaynağa sahip büyük ve köklü bir şirketle rekabete girmenizi gerektirmeyecek fırsatların peşine düşmek daha akıllıca olur.

-İşe ufaktan başlayacak kadar sabırlı olmak: Ne kadar iyi planlanmış olursa olsun, hemen her yeni girişim bir deneme niteliğindedir. Ufaktan başlamak, şirket kurucularına ticari anlayışlarını test etme olanağı verir.

-Hızla strateji değiştirmeye hazır olmak: Gelecek bizim beklediğimiz gibi olmayabilir Müşteri ihtiyaçları zamanla değişecektir.

-Pazarlığın nasıl sonuçlandırılacağını bilmek: Başarılı girişimciler pazarlığın nasıl sonuçlanacağını iyi bilmeleri gerekir.

Girişimcinin başarılı olması için kendi yetenek ve özellikleri yeterli olmayabilir. Girişim yerinin ve şartlarının uygunluğu önemlidir. Kişisel becerileri bünyesinde toplayan girişimci işine âşık birisidir. Kişisel becerileri her zaman değiştirerek uygulamalıdır. Değişim, kişisel becerileri artırır. Teknik becerilere yol gösterir. Bu özellikleri bünyesinde toplayan girişimciler sonradan bu becerileri kazanabilirler. Sabır, cesaret ve eyleme geçme becerilerini tetikler. Becerilere sahip olan girişimciler için başarı arkadan gelecektir..

Girişimci,ileri görüşlü, sorun çözücü, put kırıcı, nabız yoklayıcı, zanaatçıdır.Bunun sonucunda da motive olmuş birey ortaya çıkar.

NOT:Bu makalede İbrahim Durak, Lütfiye Özdemir; Girişimcilik Kültürü adlı kitabından yararlanılmıştır.