ZİYAÜDDİN SERDAR VE İSLAM MEDENİYETİNİN GELECEĞİ-1


 Mustafa ÇATLI    16-07-2017  


   İslam dünyasının sorunlarıyla uğraşan çağdaş İslam bilginlerinden biride Ziyaüddin Serdar’dır. Prof. Dr. Ziyaüddin Serdar 1951 yılında Pakistan da doğdu çok genç yaşta ailesi ile birlikte Londra’ya göç etti ve orada büyüdü. Londra City Üniversitesinde Fizik ve iletişim bilimleri okudu. Bilim adamı, düşünür ve felsefeci olan Serdar bugün İngiltere’de Müslüman Enstitüsünün başında bulunmakta İngiltere’nin en önemli yüz Entellektüeli arasında yer almakta ve kırk beşten fazla eseri bulunmaktadır.

   The Guardian, The Times, The Indepent dahil olmak üzere bir çok gazete ve dergide yazılar yazdı. BBC ve Channel 4 kanalları için İslam’la ilgili belgeseller çekti. Londra’da yaşayan Serdar İslam ve Orta Doğu üzerinde araştırmalar yapmakta, İslam Medeniyetinin  geleceği üzerine yaptığı çalışmalarla daha çok dikkati çekmektedir. (1)

    İslam Medeniyetinin Geleceği adlı çalışmasında yazar İslam sistemini ideal modele yöneltecek  genel hedefler belirler:

1-Epistemoloji: Tamamıyla açık, mantıklı ve İslam alimlerinin zamanımızın sorunlarını kavramalarına yardım edecek, İmam Gazali’yi aşan bilgi metotlarını açıklayacak bir taslak bilgi çalışması geliştirmeliyiz diyerek yeni bir bilgi kuramının oluşturulmasının gerekliliğini vurgular.

2-Histeriyografi (Tarih yazımı): Felsefe ve tarih alanlarında da bilgilerimizi güncelleştirmeli, çağdaşlaşmalı ve İbn Haldun aşmalıyız. Diyen yazar çok boyutlu tarih teorilerinin geliştirilmesinden yana olduğunu ifade eder.

3-Yönetim Şekli: Çağdaş devlet ve kamu yönetimi alt sistemlerini işler hale getiren yeni idare modelleri geliştirilmelidir. Yazar bu konuda:

a-Bütünüyle devletin yapısı

b-Geçim metodu

c-Sivil hizmet ve kamu iş sektörlerinde çalışma metotları

d-kamu yönetiminden devlet yönetimine kadar muhasebe şartı ve kolaylığı gibi taslaklarda önerir.

4-Ekonomi: Toprak, emek ve kapital, gelir dağılımı ve tüketim, ekonomik gelişme ve kaynak tüketimi arasındaki ilişkiyi tamamıyla sınırlayan, sosyal adalete ve kardeşliğe dayanan çok iyi tanımlanmış bir ekonominin nasıl işleyeceğini açıklayan İslami ekonomik teori modelleri geliştirmeliyiz.

5-Eğitim: İslam dünyasındaki mevcut eğitim modellerini eleştiren Z. Serdar eğitimle ilgili olarak şöyle der “Geleneksel ve modern sistemlerin en iyi yönleriyle tamamlanan, çeşitli eğitim kavramlarına işlerlik sağlayan, gelecekteki İslam toplumlarının çok boyutlu ve farklı ihtiyaçlarını karşılayan ve eğitimi ömür boyu öğrenme çabası haline getiren eğitim sistemi teorilerine ihtiyaç vardır. (2)