İMADÜDDİN HALİL VE İSLAMİ DÜŞÜNÜŞÜN YENİDEN OLUŞUMU-1


 Mustafa ÇATLI    17-09-2017  


    Son dönem İslam dünyasının verimli ve araştırmacı kalemlerinden biri olan İmadüddin Halil 1941 yılında Irak’ın Musul kentinde dünyaya geldi lisans diplomasını 1962 yılında Bağdat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih bölümünden Onur Derecesi ile aldı. Yüksek lisans diploması İslam tarihi alanında İmadüddin Zengi adlı çalışmasıyla yaptı. 1968 yılında doktor unvanını aldı. Musul Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde çalıştı. 1970/77 yıllarında  Musul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine Yar. Prof. Öğretim Görevlisi ve Dekan olarak çalıştı. Prof. Unvanına 1989 yılında sahip oldu. 1987/92 yılları arasında Erbil’de Selahattin Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde İslam Tarihi, Tarih Felsefesi ve Araştırma Metotları Prof. Olarak çalıştı. Daha sonra sırasıyla Musul Üniversitesi eğitim Fakültesinde 1992-2000, Birleşik Arap Emirlikleri Dubai’de Arap ve İslami araştırmalar Fakültesi 2000/2002, Ürdün’de Zerka Üniversitesi 2003, Musul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 2003/2005. Yazar şu anda halen misafir öğretim görevlisi olarak çalışmakta olduğu Ürdün/Yermük Üniversitesi İslami Araştırmalar ve Şeriat Fakültesinde hizmetlerini sürdürmektedir.

            Çok yönlü olan yazar bir çok ülkede uluslararası konferanslar vermiş birçok uluslararası kuruluşlarda etkinliklerde bulunmuş ayrıca birçok ilmi ve fikri dergilerde yönetim kurulu üyeliğinde bulunmaktadır. Yazarın çalışma alanlarını: Tarih, Metot ve felsefesi alanında, İslam Düşüncesi alanında, İslam edebiyatı alanında, Tiyatro, Roman , Şiir, Hikaye, Gezi Notları, Röportaj ve Eleştiri şeklinde özetleyebiliriz.

       Yazarın eserleri birçok dile, özellikle İngilizce, Fransızca, Türkçe, Farsça, Kürtçe ve Endonezya dillerine çevrilmiştir. (1) İ. Halil’in önemli çalışmalarından biride 1986 yılında Risale yayıncılık tarafından Türkçeye kazandırılan İSLAMİ DÜŞÜNÜŞÜN YENİDEN OLUŞUMU adlı eseridir.

        Yazar çalışmasına İslami Düşünüşün yeniden oluşumu için bazı sorulara başlar. Müslüman insanı çağımızdaki değişiklere ayak uydurabilmek ve gayesine ulaşmasını sağlamak için imanın bahşettiği kabiliyetler nelerdir? Asrımızın medeniyeti ve düşünce seviyesi karşısında İslami düşüncenin yerine getireceği rol nedir? İslami bir bakış açısının medeniyet planı nasıl bir farza işlenmiştir?                                                                         İslam medeniyetinden yansıyan nurlu ışıklar ve parıltılar nelerdir? Bu günün kaybolmuş Müslümanları kendilerini  kurtuluşa götürecek yolu nasıl bulacaklar?                                                                                                                                Beklenen İslami teknoloji toplumu Nasıl belirlenecek? Ve toplumun Kalkınmasını sağlayacak olan hüsn-ü kabul ve hoşgörü nasıl oluşacak. Gibi sorulara yazar cevaplar aramaktadır.

                  Biz batılları taklit ederek  onlardan ödünç medeniyet almayacağız, aslımıza döneceğiz. Kendi kitabımıza ve Peygamberimizin sünnetine sarılacağız medeniyetin ilerlemesinin nasıl olacağını örmek için bizden önceki Müslümanların çalışmalarına müracaat edeceğiz. Beşeri düşünceyi yeniden şekillendiren, onun verimli ve mükemmelleştirici kılan ashap öncülüğünde İslamiyet’in gerçekleştirdiği değişikliklerin ve intikallerin boyutlarını yeniden inceleyip güncelleştirebiliriz.