ŞIMARIK ÇOCUKLAR..


 Nimet MUTLU    12-11-2017  


Yerinde duramayan, sürekli biryerleri dağıtan, birşeyler kıran çocuklar genellikle halk nezdinde şımarık çocuk olarak adlandırılır. Çocuğun adı şımarığa çıkar ve çocuk zaten kendisine takılan bu etiketi kabul edip yaptığı davranışları normalleştirip yapmaya devam eder. Burada önemli olan durum çocuğun yaşıdır. 2 yaşındaki bir çocuktan biz düzenli olmasını beklememeliyiz. Bu yaş çocuğu dağıtmalı, çekmeceleri kurcalamalı gerekirse kırmalıdır. Sıcaktan elinin yanacağını dokunarak, keskin aletlere dokunarak elinin kesileceğini anlayacaktır, bizim çocuğu sözel olarak uyarmamız çocukta çok büyük bir anlam ifade etmeyecektir. Çocuk yaparak, yaşayarak öğrenecektir yanlışı veya doğruyu.

5 yaşındaki bir çocuk için bilerek yapılan dağıtma, kırma, vurma, argo kelimeler kullanma davranışlarında çocuğun şımarık olarak değil davranış problemleri olduğu düşünülerek neden olumsuz davranış sergilediğinin sebepleri araştırılmalıdır. Halk nezdinde şımarık çocuk yetiştirmemek konusunda şunlara dikkat etmek gerekmektedir:

Kurallar; kurallarımız çocuğu sıkmayacak düzeyde olup, kararlılık önemlidir.

Yaparak, yaşayarak öğrenmelerine fırsat verilmeli.

Kendine güvenmesi için öncelikle sizin ona güvenmeniz gerekmekte

Sorumluluk alması için fırsat verilmeli, anne babanın çocuğun yapacağı işleri onun yerine yapması çocuğu tembelleştirecektir. Zorluklarla yüzleşebilmelidir çocuk..

Bazen hayal kırıklığı yaşaması çocuğu düşündürüp tekrar yapmaması için gereklidir.

Aile tarafından yetersizlik duygusu içerisine girmek yani çocuğun isteklerini veya çocuğa gerekli ilgiyi yerine getirme konusunda eksiklik hissetmek çocuğun da o duygular içerisinde yetişmesine sebep olup, kaygılı çocuklar olarak büyümelerine neden olacaktır.

Hayır diyebilmek; çocuğun her istediğini yapmak çocuğun şımarık davranışlar sergilemesine sebep olacaktır. Gerektiğinde hayır demeli her istediğini almamalıyız.

Para kavramı öğretilmeli; gerektiğinde şunu alacak kadar para yok üzerimde denilmeli, yokluk kavramı öğretilmelidir. ( bu konuda kumbara alıp para biriktirerek tasarruflu olmayı ve sabrı öğretebilirsiniz)

Çocuğu ilgisiz bırakmak çocuğun dikkat çekmek için olumsuz davranışlar sergilemesine sebep olur. Gene aşırı ilgi de çocuğun şımarmasına neden olabileceğinden dozu ayarlanmalıdır.

Çocuğun yapmak istemediği durumlarda zorla yaptırmaya çalışmak ya da tehdit etmek çocuğu öfkelendirmenin yanısıra sosyal ilişkilerinde de aynı şekilde davranmasına sebep olacaktır.

Anne baba çocuğa eşit davranmalı annenin evet dediğine baba hayır derse o zaman tutarsız bir kişiliğe sahip çocuk yetiştirmiş oluruz. ( Geniş ailede yaşayan çocuklar içinde aynı durum aile büyükleri için geçerlidir. Anne veya babanın söylediği ya da yaptığı ile anneanne, babaanne, dede ve diğer aile bireylerinin tavırları tutarlı olmalıdır aksi taktirde şımarık çocuk kaçınılmaz olacaktır)

İstediği olmayınca ağlayan çocuğun isteklerini ağlamasın diye yaparsak çocukta her istediğini elde etmek için ağlama yöntemini kullanacaktır ve sürekli mızmızlanan çocuğumuzun ömür boyu isteklerine maruz kalacağımızı unutmayalım.

Her şeyden önce şımarık çocuklarımızın olmasını istemiyorsak önce tavırlarımıza dikkat etmeli, her konuda net olmalıyız. Sevgiler...