ÖFKE Mİ SİZİ YÖNETİYOR SİZ Mİ ÖFKEYİ YÖNETİYORSUNUZ?


 Nimet MUTLU    19-11-2017  


Öfke ve saldırganlık insan doğasının bir parçasıdır fakat çoğu zaman bu normal kabul edildiğinden bu davranışın alışkanlık haline getirilmesi de kaçınılmaz oluyor. İnsanlar öfkelendiğinde bağırmanın ya da saldırmanın sebebini öfkelendiğim için yaptım olarak açıklasa da bu onun davranışını normal karşılamamızı sağlamıyor. Karşıdakinin kalbini kırıp ya da zarar verdikten sonra özür dilemek pek de fayda etmiyor çoğu zaman. Öfke normal bir duydur fakat çoğu zaman yanlış ifade edildiğinden karşıdaki insana zarar verme niteliği taşımaktadır.

Öfke kontrolü sorunu yaşayan insanlar genel olarak kendilerini öfke anında kontrolsüz hisseder, ağzından çıkanı kulağı duymaz,sadece o anı yaşar ve uzatır,  düşünemez, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu yaşayabilir. Öfkeliyken verilen kararlar genelde yanlış olmakla birlikte sonuçları da bazen çok ağır olabilmekte.

Öfkeli Kişiler genelde önyargılı davranmakta, insanları bazen acımasızca eleştirebilmekte ve kendini kontrol edemiyorsa kendisini veya karşıdaki kişiyi maddi ve manevi zarara uğratabilmektedir. O halde öfke kontrolünü sağlama konusunda neler yapabiliriz?

Öfke normaldir fakat kontrol edememek anormaldir. Tepkilerimizi yönetmeyi öğrenmeli ona göre bir yaşam tarzı belirmeliyiz.

Düşünme şeklimizi değiştirmek; öfke anında sorunu büyütmek yerine iyi düşünerek  kendimize telkinlerde bulunmak sonuçların daha ağır olmasını engelleyecektir. Mesela “Her şeyi mahvettim, düzelmeyecek” demek yerine “Evet zor bir durum fakat sakin düşünürsem bir çözüm yolu bulabilirim “ gibi.

Uzaklaşmak, sınırlamak ; Bazen bizi en çok öfkelendiren kişilerden ya da durumlardan uzaklaşmak, mesafe koymak iyi gelecektir. Aynı zamanda yoğun bir işimiz varsa arada kafa dinlemek ya da iş yükünü hafifletmek için birilerinden yardım istemek bizi biraz rahatlatacaktır. Öfkeniz kontrol edilmeyecek düzeyde ve yaşam kalitenizi düşürür vaziyette ise uzman yardımı almakta fayda var.

Öfke anında rahatlama tekniği; öfkelendiğimiz anda beynimiz sadece bizi neyin öfkelendirdiğini düşünür. Eğer biz bir yöntem belirler ve öfke anında onu uygulamaya çalışırsak öfkemizin hafiflemesini de sağlamış oluruz. Örneğin; öfke anında en sevdiğimiz insanı hatırlamak ya da içimizden 100 den başlayıp geri saymak (geri saymanın öfkeyi azalttığı yönünde araştırmalar mevcuttur)

Nefes alma ve gevşeme tekniğini kullanmak.

Çoğu zaman karşımızdakinin öfkesi bizi öfkelendirir. Bu durumda da sakin kalmaya çalışmak onun öfkesinin azalmasını beklemek iyi olacaktır. Öfkeli insanla tartışmaya girmek tartışmanın büyümesine neden olacaktır.

“Öfke ile kalkan zararla oturur.”

Öfke bulaşıcı ve kronik  bir hastalık gibidir, devamlı öfkelenen insan bunu huy haline getirerek kronikleştirir  ve etrafındaki insanlara da bulaştırır. Bu konuda dikkatli davranıldığında hayatın daha güzel yaşanacağı inancıyla, öfkesiz hayatlar dilerim, sevgiyle kalın