YENİ YETİŞEN NESİL..


 R. Ferhat VURAL    24-12-2017  


Yarınlarımız,ümidimiz,geleceğimiz yeni nesil  gençler ;Maalesef düşünmüyor, okumuyor, sorgulamıyor..

Popüler kültürün etkisinde yetişiyor,ne mazisine bağlı ahlak ve erdemin farkında ne de bilgi çağında bilimin..

Farkında değil çünkü günübirlik bir hayat yaşıyor,

Okumadığı için düşünmüyor düşünmediği için sorgulamıyor..

Ne demişti Sokrates “sorgulanmayan hayat yaşanmaya değmez ..”

Sokakta rastgele çevirin bir genci ve El Kindi kimdir diye sorun,ya da Francis Bacon, inanın cevap veremeyecektir. El-Kindi'nin bir Müslüman filozof, matematikçi, fizikçi, astronom, hekim, coğrafyacı ve hatta müzikte bir uzman olduğunu  bilmeyecektir.Bacon'un bir filozof olduğu "Bilgi güçtür" sözünün ona ait olduğunu da bilemeyecektir..

İslam dünyasının bilimle tanışması 7.YY' dadır.Bu dönemde antik Yunan filozoflarının eserleri Arapçaya çevirtilip buradan tekrar Batı’ya gitmiştir.Batının ilimle tanışması ise 11.YY' dır yani Müslümanlardan 400 yıl sonradır.Bugün dünyanın en iyi 5’nci Üniversitesi Cambridge 11.YY' da kurulmuştur."Aynı dönemde  Paris, Oxford, Bologna, Montpellier, Padua, Cambridge, Viyana, Prag, Krakow, Leibzig, Salamanca gibi şehirlerde kurulan üniversiteler felsefi araştırmaların merkezi olur. Üniversiteler belli bir bilgi birikimini tam zamanlı öğreten, belirli bir müfredatı ve öğretim yöntemi bulunan kurumlar olarak ortaya çıkar. Dersler tartışmalı düzenlenir, öğretmen öğrencilerin belli tezler savunarak birbirlerine karşı çıkmalarına aracılık ederdi."*

İslam Dünyasında özellikle  700-1300 yılları arasında bilimin her alanında, Matematik,astronomi,felsefe(kelam) cebir,Kimya ,tıp, sosyoloji  vb. dallarda çığırlar açıldığını,onlarca filozof yetiştiğini  ve 10 binlerce ciltlik kütüphanelere sahip olduğunu okuyoruz..Batıdan 300-400 yıl önce..Ya bugün? Esaret,kan,gözyaşı ve cehalet kol geziyor İslam coğrafyasında !  

Tabi tüm bunları elinde cep telefonunu düşürmeyen yeni nesil  bilmez/bilemez..

Ama dünyanın diğer ucunda popüler bir sporcuyu,bir dizi kahramanını kendisine sorun yedi sülalesiyle size anlatacaktır..

Peki neden? Nedeni  her iktidarın -cumhuriyet dönemi dahil -nesli kendi düşüncesine göre dizayn etme isteğidir "muhalif olma,sorgulama , sesini çıkarma,en iyisi sana sunduğumdur."  sorgulayan,karşı çıkan,protest  nesilden korkuluyor.En  iyi nesil biat/itaat eden,sesini çıkarmayan   nesil olarak görülüyor, ne kadar yanlış!

İletişimin/Bilgi çağının farkında değiliz olsaydık bugün dünyayı yönetenlerin en çok kitap okuyan ve dünyanın en iyi üniversitelerine sahip olan ülkeler olduğunu görürdük..

Okuyan,araştıran,kula kul değil sadece Allah'a kul olan bilgiyle donatılmış,Ahlaklı erdemli  bireylerin yetişmesi dileğiyle..

* Yrd. Doç. Dr. Özgüç Güven İ.Ü. Felsefe tarihi sorunları