HER SÖZÜ SÖYLEME


 Nimet MUTLU    29-04-2018  


Hepimizin hayatında vardır duyduğu herşeyi  yemeden içmeden sizinle paylaşmak isteyen; bunu yaparken zevk alarak yaparlar genelde. Ya kendisi keyif alıyordur bunu yaparken  ya da arkadaş ortamında kabul görmek, sevilmek için yapıyordur. Genelde dışardan böyle insanlar çok neşeli, insanın duygularını anlıyor gibi davranan kişilerdir kişiye o kadar güven verir ki duygularını onayladıklarından her derdini anlatası gelir İnsanın. Sonra bir bakarsınız ki anlattığınız her şeye kat be kat eklenerek başkalarına yetiştirilmiş. Hiç bir canlı türünde olmayan bir çok özelik insanlarda bulunmaktadır. Bunlardan biri tam bahsettiğim durum; dedikodu. Birbirinin hakkında yalan yanlış konuşan tek canlı. Başkalarının hayatına burun sokma konusunda da en iyisi biziz. Mesela yavrusuna zarar veren başka hiç bir canlı türü yoktur.

Birbirini bozan gene insandır. Bu konuda Sokrates’in şu davranışı tüm insanları düşündürmelidir: “ Bir gün bir adam Sokrates’e: Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun? diye sorar. Sokrates bir dakika bekle der ve devam eder: “Bana birşey söylemeden evvel senin üç testten geçmeni istiyorum“ der, bu üç testin adının üçlü filtre testi olduğunu söyler. Benimle arkadaşım hakkında konuşmadan önce bir süre düşünüp arkadaşım hakkında ne söyleyeceğini filtre etmen gerekebilir.

Birinci filtre; GERÇEK FİLTRESİ;  bana birazdan söyleyeceğin şeyin gerçek olduğuna emin misin?  der Sokrates, adam: “hayır bunu sadece duydum” der. O zaman sen bunun gerçek olup olmadığını bilmiyorsun der Sokrates adam evet der.

İkinci filtre; İYİLİK FİLTRESİ; “Arkadaşım hakkında bana söyleyeceğin şey iyi birşey mi diye sorar Sokrates adam hayır kesinlikle iyi bir şey değil der. Sokrates: o zaman onun hakkında bana kötü bir şey söylemek istiyorsun ve doğru olduğundan da emin değilsin adam, evet der.

Üçüncü filtre;YARARLILIK FİLTRESİ;  bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey benim için yararlı bir şey mi? Der Sokrates adam; hayır yararlı değil der ve ekler Sokrates: madem bana söyleyeceğin şey benim için yararlı değil ve doğru olduğuna emin değilsen bana neden söyleyesin ki? Adam utanır ve büyük bir ders alır ünlü düşünürden.

Her bildiğini söyleme ama her söylediğini mutlaka bil der CLAUDIUS,

Mevlana da der ki; “Kimseden sana kötülük gelmesini istemiyorsan; fena öğretici, fena söyleyici, fena düşünceli olma.” sevgiyle kalın