yerelde basının sorunları-2


 R. Ferhat VURAL    20-05-2018  


Yerelde basının sorunları-2
(Bir Adıyaman Örneği)

 

-Halkın Yerel Basına İlgisizliği: Basını ayakta tutacak en önemli güç halkın desteği ve reklam gelirleridir. Ne yazık ki yerel kamuoyunda eğitimli bireylerden iş adamlarına, siyasi partilerden sıradan vatandaşlara kadar her alanda yerel basına karşı büyük bir ilgisizlik söz konusudur. Bu ilgisizlik yerel basını ekonomik olarak da etkilemektedir.

Halkın yerel basına olan ilgisizliğini etkileyen bir başka husus da gazetelerin genelde ajans haberlerinden beslenmeleridir. Haberlerini ajanslardan alan gazeteler, kamuya özel haber sunamamaktadır. Böylece, trafik kazası, açılış gibi rutin haberleri okumak istemeyen halk, yerel gazetelere itibar etmemeye başlamıştır.

-Yerel Basın Kuruluşlarının İstikrarsızlığı: Adıyaman gibi günlük gazete basımının zor olduğu şehirlerde yerel gazeteler haftalık, on beş günlük veya aylık olarak basılabilmektedir. Ancak, bazı gazete sahiplerinin istikrarsız bir şekilde gazete yayınlaması, yerel basına olan saygınlığı zedelemektedir.

-Meslek Kuruluşlarında Liyakat Sorunu: Gazetecilik mesleği yapanları bir araya getiren meslek kuruluşlarının İletişim Fakültesi veya üniversite mezunu olmayan, liyakatsiz kişiler tarafından yönetilmesi mesleğe olan itibarı azaltmaktadır. Bununla birlikte söz konusu problem, menfaat odaklı günü birlik gazetecilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Gazetecilik mesleği ile alakası olmayan kişiler, sosyal medyadan veya internet sitelerinden yaptıkları yayınlar ve bu kuruluşların itibarını alarak sözde gazetecilik yapabilmektedir.

Sonuç

Yerel basın, geçmişten bu yana hem ifade ve fikir özgürlüğünün hem de basın özgürlüğünün bir teminatı olmuştur. Dolayısıyla, Türkiye’de demokrasiyi geliştirmek, fikir ve ifade özgülüğünü daha da genişletmenin yolu yerel basını güçlendirmekle başlar. Güçlü ve özgür bir yerel medya, hem şehrin sorunlarını ve problemlerini gündeme getirerek bu sorunların çözümüne katkı sunar, hem de demokrasi kültürünün en küçük mecralara dahi hakim olmasını sağlar.

Yukarıda da ifade edildiği gibi yerel basın günümüzde büyük bir ekonomik darboğaz ile karşı karşıyadır. Ekonomik sıkıntılar basın özgürlüğü, liyakat, itibar gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla, yerel medyanın devlet tarafından maddi ve manevi anlamda desteklenmesi kamu nezdinde itibar görmesine, kamuoyu nezdinde ise daha fazla ilgi görmesine neden olacaktır.

Bunun için Basın İlan Kurumunun reklam katkıları ile ilgili iyileştirmeler yapılarak buradan verilen payın daha adil dağıtılması sağlanmalı, diğer kamu kurumlarının yerel basına destek vermesinin önünü açacak yasal tedbirler ve değişiklikler bir an evvel yapılmalıdır.