Birey nasıl gelişir ?


 M. Sadık BEKTAŞ    21-12-2015  


 

Bizim Adıyaman'da yaşlıların söylediği bir söz vardır gençlere " okuyupta başbakan mı olacan" veya " çok fazla okuma kafayı yersin" tarzı sözler gençleri daha küçükken okumaktan, araştırmaktan soğutur.Yine sağolsun devletimizin , boş beleş bölümlerde eğitim vermesi, örneğin, meslek liseleri, turizm liseleri gibi eğitimle alakalı olmayan saçma bölümler açıp bu gençleri boşu boşuna heba etmek toplumumuzun ve devletimizin suçudur.

 Çocuk bireyci olmalı, kendine sormayı, sorgulamayı, araştırmayı öğretmeli. Bireyin değerlerini toplumun değerlerinden üstün tutmalı çünkü toplum bireylerden meydana gelmektedir…araştırmalı, sorgulamalı. Topluma uymamalı. Kendi zekasına yattığı konuları araştırmalı. Baba veya aile zoruyla istemediği bölümlerde okumamalı.Bireyci olmalı, Bireycilik bencillik değildir. Kişi kendini ancak özgür hissedebilirse gelişir.

Türkiye gençlerinin ortak sorunu toplumun bir parçası olmasından geliyor. Toplumun doğru kabul ettiklerine sorgusuz sualsiz kabul ediyorlar. Sistemin kölesi olmuş durumdalar, gerek din ile, gerek siyasi ideoloji ile, gerek çevresel faktörler ile gerekse de ailevi baskılar ile. Toplumun doğru kabul ettiği normları araştırıp öğrenmeden,sorup sorgulamayıp direk inanan gençler ilerde doğru bildikleri yanlışlarla karşılaştığında şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Neden mi topluma uymamalı insan, çünkü toplum, özellikle Türkiye toplumu, okuma yazma oranının en düşük olduğu toplum, böylesi bir cahil toplumda kişi de cahil olmaya zorlanır, çünkü yapmak istediğini yaptırmazlar. Çünkü bazen herkesin bildiği doğru değildir.Kişi ancak topluma uymadığında farklı olur, özgür olur.

 Birey özgür oldu mu, toplumda özgürlüğe doğru gitmiş olur. Unutmayalım oda ne kadar karanlık olursa olsun bir mum ışığını asla örtemez. O her zaman karanlık odada ışık saçar...