ÖNCE SAYGI..


 Nimet MUTLU    01-07-2018  


Son zamanlarda karşımıza çıkan sorunların başında çocukların ebeveynlerine karşı saygısızlık yapmaları gelmektedir. Çocuğun saygısızlık yaptığı kişi ister ebeveyni olsun ister arkadaşı ister bir büyüğü bu durum aralarındaki sevgi bağını  olumsuz etkilemektedir. Saygı; sağlıklı, başarılı insan ilişkilerinin temelini oluşturmaktadır. Saygı gören çocuk saygıyı öğrenir. Saygının yaşla ilgisi yoktur her canlı saygı görmek ister ve bunu hakkeder.

Saygı küçük yaştan itibaren çocuğa aşılanmalıdır. Saygı- saygısızlık üzerine sohbetler ile  saygının önemi üzerine durulması çocuğun saygıyı öğrenme konusunda oldukça önemlidir. Her anne baba saygılı çocukları olsun ister ancak aile bireyleri birbirine ne kadar saygılı davransa da çocuk sosyal çevresinde olumsuz söz/ davranışlar öğrenebilir. Bu durumda aile ceza vermek yerine sakin bir tavırla bunu nerden, kimden öğrendiğini sormalı davranışın veya sözün yanlışlığı üzerine konuşmalıdır.

Ciddiyet gerektiren konularda kararlı olunmalı anlatılacak durum hakaret ve laubaliliğe varmadan açık anlaşılır bir dille ifade edilmelidir. Çocuk durumun ciddiyetini ebeveynin ifade ediş biçiminden anlar ve bu konuda dikkatli davranır.

Anne baba tartıştıkları konularda rencide edici söz ve davranışta bulunursa çocuğunda bu davranışı öğrenmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle gerek girilen ortamlarda gerekse aile içerisinde  konuşmalar yumuşak bir ses tonu ve alaycı ifade kullanmadan olmalıdır.

Aileler çoğu zaman özgüven yüksekliği  ile saygısızlığı karıştırmaktadır. Çocuk küfür ettiğinde ya da yaşından büyük laflar ettiğinde gülerek ya da şaşırarak tepki vermektedir. Bu da çocuğun bu davranışı normalleştirmesine ve pekiştirmesine sebep olmaktadır, çocuk iyi bir şey yaptığını zannederek bu davranışı devam ettirmektedir.

Çocuk saygısızlık yaptığında çocukla inatlaşıp hakaret etmek yerine hoşgörü ile yaklaşılmalıdır.

Sürekli çocuğun  olumsuz davranışlarına odaklanmak olumlu davranışlarını görmemizi engeller. Nasıl ki çocuk olumsuz davranış sergilediğinde bir şeyler yapma gereği hissediyorsak olumlu davranışlarını da görmeli bunun için kendisine teşekkür etmeliyiz. Özür dilemek, teşekkür etmek aile iletişiminde mutlaka yer edilmeli, gerektikçe kullanılmalıdır. Unutmayalım; saygılı çocuk saygılı ailede  yetişir. Sevgiyle, saygıyla kalın...