EĞİTİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR


 Şuayip BÜTÜN    21-12-2015  


 

Eğitim insan odaklı bir iştir. İnsanın kendi potansiyeline dokunmasını sağlayan, kişiyi farkında olmadığı ama kendinde bulunan potansiyelleriyle yüzleştirme, buluşturma projesidir.

Eğitim sorun üreten değil sorunların çözümünün minimum düzeyde çözüme kavuştuğu yapısal değişikliklerin yapılmasının gerekli olduğu bir alandır. Bundan hareketle insanın eğitimi ve öğretimiyle uğraşan bir kurum daha sivil, daha insan yüzlü bir yönetim oluşturulmalıdır.

Kendisinin temsil edildiği bir kurumu geldiğinde öğretmen gönül rahatlığıyla içeri girmeli ve sorunlarının çözüme kavuştuğu kendisine insani davranışların dışında bir davranış modeliyle hitap edilmediği karşısındakinin eğitimci olduğunun bilincinde olduğu unutmadan medeni ölçüler içinde bir ilişki biçimi geliştirilmelidir.

Çağdaş eğitim neyi gerektiriyorsa, bilgili, atik, demokratik, katılımcı, yorum yapabilen, kendi hakkını savunabilen bir öğrenci yetişmesi öğretmenlerinin iyi donanımlı, bilişim teknolojisine yabancı olmayan hizmet içi eğitimden geçirtilmelidir. “Öğrenemeyen öğrenci yoktur” geç öğrenen öğrenci vardır” ilkesinden hareketle eğitimdeki başarısızlığın nedenleri araştırılıp; öğrenmeyi öğrenme odaklı çağdaş yönlendirici ve yeteneklerin ön plana çıkarıldığı bir eğitim anlayışı hemen uygulanmaya başlanmalıdır.

Yönetim kademesindekiler karar alırken lider özelliklerini ön plana çıkarıcı sonucundan doğrudan etkilenen insanların temsilcilerin (sendikaların) katılımıyla alınmalıdır. Kararların uygulanabilmesi için gerekli otorite ve lojiktik dekten sağlanmalıdır. Kararlar katılımcı demokrasi ilkesinden taviz vermeden herkesi işin içine katarak alınmalıdır.

Uygulanan kararlar aylık ya da üç aylık bültenlerle kamu bilgilendirilmeli ve eleştiriye açık olmalıdır. Şeffaf bir yönetim anlayışı benimsenerek denetimi resmi kişilerin yanında uygulamadan direk etkilenen kişilerde yapabilmelidir.

Vizyonu ise; gerçekliği yeniden kurgulama olmalıdır. İnsanın yaşamına anlam vermeyi esas alan bir eğitim seferberliği esas alınmalıdır. Vizyon bireylerde yaratıcı bir gerelim yaratmalıdır. Vizyonu belirlenmiş lider; kendini diğerlerine kabul ettiren değil, yukarıdan emir konuta zinciriyle ulaştıran vizyon olsa,olsa resmi bir vizyondur. Resmi vizyon insanlarda heyecan yaratmıyor. Yönetimde bütün öğretmen, lider/yönetici tarafından paylaşılan ortak bir vizyon ancak çağdaş bir yaklaşımla uygun olabilir. Öğretmenin bilgi depolamaya değil bilgi üretmeye odaklanması ve öğrencilerin sınıfın duvarlarını aşarak hayatın içine oturtulması gerekir. Sonsöz olarak: eğitimde/eğitim yönetiminde yeni şeyler hep aranmalıdır, bulunup uygulanmaya hemen başlanmalıdır..