SÜNNETİ ANLAMAK-2


 Mustafa ÇATLI    02-09-2018  


Karadavi mana karışık da gelse sahih bir hadisi hemen reddetmenin pervasızlık olduğunu belirtir: Mutezile, bilimsel ve dini prensiplerle çelişik gördükleri her müşkil hadisi red cihetine giderken, Ehl-i Sünnet hadisi tevilde, ihtilafları cem etmede, zahirinde zıtlık olanlar arsında uygunluk sağlamada akıllarını kullanıp uzlaştırmaya çalıştığını belirtir. Örneğin kedisini cezalandırmadan dolayı azap göreceğini bildiren hadisi gerçek anlamda ele almayıp “merhametin önemine” yorumlar.

     Hukuk ve yasama alanında sünnetin önemi: İmam Evzai’nin “kitabın sünnete olan ihtiyacı, sünnetin kitaba olan ihtiyacından daha fazladır” sözü hakkında Ahmed bin Hanbel’in bu ibareden rahatsız olduğunu, “ben bunu söylemeye cesaret edemem ama sünnet, kuranı beyan edicidir derim” isabetli olan yaklaşım da budur. Çünkü sünnet bir yandan kitabı beyan ederken diğer yandan kitabın yörüngesinde döner ve ondan dışarı çıkmaz der.

     Fakihler (İslam Hukukçuları) ‘in hepsi hüküm verirken sünnete başvurmaktadırlar. Karadavi hadis ile fıkhı birleştirmenin zaruretini belirttikten sonra: Ne gariptir ki hükümlerde zayıf hadisle amel edilmeyeceği üzerine ittifak edilmesine rağmen fıkıh kitaplarında birçok zayıf hatta uydurma hadis bile bulunduğundan şikayetçi olur. Örnek olarak: “sebzelerde zekat yoktur” ve “malda, zekattan başka bir hak yoktur” sözlerini verir. Fıkıh usulü kitaplarında bile zayıf, uydurma ve asılsız haberler vardır:

“Ashabım yıldızlar gibidir, hangisine uysanız  hidayete ulaşırsınız”

“Ümmetimin ihtilafı rahmettir”

“Müslümanların güzel gördüğü şey Allah katında da güzeldir”  örneklerini verir.

      Ayrıca davet ve rehberlik alanında özellikle Vaizlerden çoğunun uydurma afetine karıştığını belirterek şu örnekleri verir:

A.)Allah’ın ilk yarattığı şey Nebi a.s’ın nurudur.

B.)Kim Muhammed ismi ile isimlerinse ona şefaat vacip olur.

C.)Ümmetimin Alimleri, İsrailoğulları’ın nebileri gibidir.

D.)Peygamber a.s’ın doğumunda meydana gelen olağanüstü olayları anlatan hadisler mevzuudur.

     Meşhur Şafii Fakih Allame ibn Hacer el Heysemi, naklettiği hadislerin ravisini açıklamayan, sahih haberleri batıl haberlerle karıştıran her hatibi hitabetten men etmelerini zamanın yöneticilerinden ısrarla ister.

     Karadavi zayıf hadisler hakkında şu uyarılarda bulunur:

1.)Terğib ve terhib de  (rağbet ve sakındırmada) dahi olsa alimler zayıf hadisin terkinden yanadır.

2.)Cumhurun ortaya koymuş olduğu şartlara riayet edilmelidir.

3.)Kesinlik sigasıyla rivayetin men edilmesi: Zayıf hadis rivayetinde “Resulullah a.s şöyle buyurdu” diye kati ve kesin bir siga ile söylenilmemeli,” Resulullahtan şöyle rivayet edildi”, veya “ondan bize şöyle ulaştı” denilmelidir. (devam edecek…)