MÜHENDİSİN İMTİHANI


 Zehra ÇOLAK Doktora Öğr.    03-01-2016  


Eğitim,bilim,sanat,teknoloji,endüstiri,felsefe,dil,mühendislik…Bizi biz yapan, fikirlerden türeyen ve geliştirilen,geçmişten günümüze katlanarak artan statik olmayan kavram örgüleri , birbirlerinden bağımsız olamayacak aralarındaki organik bütünlük es geçilemeyecek bilim disiplinleri. Problemlere çözümler arayan yaşadığı dünyayı anlamaya yönelik uğraşlar veren ve ilim-bilim aşkıyla dolu bilim insanları. Bilimin güzelliği güzel tanımlar ve yorumlar getirir. Güzellikleri ve aklın aydınlanmasını da ancak arayanlar emek verenler bulur. Peki bunlar güzelde bilimde ilerlemelin önünde olan dolaylı ve doğrudan engeller nasıl çözülecek. Eğitim sisteminin bozukluğu , sorumluluklarımızı yerine getirmememiz, sorumluluk alacağımız bir işimizin olmaması ,idarenin denetimsizliği ve işin ehli olmayan kişilerin alan dışı çalışmaları veya çalışmak zorunda olması temel problemlerimizdir. Bunların başında da ortaöğretim veya lise düzeyinde öğrencilerin ilgi ve kabiliyetlerinin olmadığı alanlara yönlendirilmesinde ailenin ve öğretmenlerin yeterince çalışmamaları ve eğitim politikalarının eksikliğidir. İyi olanlar öğrenciler fen liselerine kötü olanlar meslek liselerine yerleşiyor. Bu meslek liselerine giden öğrencilerin sınavsız geçiş hakkı oluyor ve teknik bölümlerden mezun olanlar işveren tarafından daha bi tercih ediliyor. Mühendise ihtiyaç yok , bir mühendis zaten tüm işi halledebilir bir iş yerinde. İş verenlerin ucuz iş gücü elde etme çabaları, özel şirketlerin asgari ücretle başlatıp amacının sadece iş yükünü hafifletme çabası mühendislerin imtihanı. Yeni oluşan mühendislik dalları ise gelecek korkusuyla tercih edilmiyor. Çok nitelikli gençler bile yönlendirme veya falan alana gidersem iş bulamam korkusuyla ilgilerinin ve becerilerinin olmadığı bölümlerde okumak zorunda kalıyor. Mühendislik eğitimini tamamlamakla da iş bitmiyor ya bir belge ya bir sertifika ya bir danışmanlık eğitimi almazsan yine iş yok sana. Bakanlıkların özel eğitim veren kurumlarla destekli kurslara katılıp o sınavları geçersen- özel şirketlerin yönetmelikte belirtilen hususlara uymak zorunda oldukları için- bu belgelere sahipsen işe alınabilirsin. Tabi öğrenciler bir taraftan okurken bir taraftan da bu belgeleri almak için para biriktiriyor ya!

Yollarımız ,plansız yerleşim, hava –su-toprak kirliliği mühendise ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu ispatlamıyor mu? Bunu tüm mühendislerin serzenişi olarak alın.

“Bir ülkede akıl ve sanattan çok servete değer verilirse bilinmelidir ki ,orada keseler şişmiş ,kafalar boşaltılmıştır”(Nietzsche)