İnsanın azgınlaşması: tağut – 1


 Mustafa ÇATLI    16-12-2018  


“… O halde kim, Tağut’u (şeytani güçleri) ret eder ve Allaha inanırsa asla kopmayacak kulpa tutunmuştur. Allah her şeyi duyan, her şeyi bilendir. Allah iman edenlerin dostudur(veli); Onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır. İnkâr edenlere gelince onların dostları(evliyaları) tağutlardır. Onları aydınlıktan karanlıklara sürüklerler. İşte onlar ateş halkıdırlar. Onlar orada ebedi kalacaklardır.”(Bakara 256-257)

Kuran-ı Kerimin haddi aşan insanlar için kullandığı olumsuz özelliklerden biride “Tağut” kavramı ile ifade edilen insanın şeytanla ortak olan azgınlık halidir. Tağut kelimesi: Sınırı aşmak, çok azgınlık göstermek, suyun taşması, çoğalmak, zülüm ve küfürde çok ileri gitmek anlamlarına gelen “Ta-ga” fiilinden türetilmiş olup tağva ve tuğyan kelimeleri de bu fiilin mastarıdır. Tağut, tuğyan ve taği kelimeleri Kuranın kırk ayrı ayetinde geçmektedir.

İnsan belli nimetlere kavuşup kendisinde istediğini yapabilecek bir güç, bilgi ve yetenek vehmettiği an gurur, kibir ve gaflete kapılarak tuğyan kapısını aralar, bir adım daha öteye geçince Allah'a ortak koşmaya ve nefsini O’nun yerine geçirip heva ve heveslerinin peşinden gitmeye başlar. İşte bu hal tuğyan – tağutlaşma halidir. Bu tür insanlar da Kuranın ifadesiyle tağidir yani tağuttur.(1) Tuğyan kâr insanların özellikle elebaşları ve önde gelenleri kendi tuğyanlarını haklı göstermek ve insanlar üzerinde Rabbleşip onların dünya hayatlarını düzenlemek için belli hükümler korlar. Böylece diğer insanlarda unların koydukları hükümleri kabul eder, Allah’ın hükmünü bırakır, tagutların hükümleriyle muhakeme olunmak ister ve sonuçta tağutlara hem ibadet etmiş hem de onları veli edinmiş olurlar. Bu nedenle Kuran tugyankar olan ve başkaları üzerinde Rableşip tuğyanlarını haklı çıkarmaya, dünya hayatını yönlendirip yeryüzünün Rabbi kesilmeye girişen bu insanlara tağut der. Kelimenin tekili de çoğulu da aynıdır; yani tağut bir yerde bir tane olabildiği gibi iş birliği içinde birden fazlada olabilir. Böylece tağutun peşinden gidenler onu veli edinmekle ona ibadet etmiş(Maide 60) ve Allaha imandan önce La – Hayır kılıcıyla tağutu inkâr etmeleri, onu tanımamaları gerekirken onun koyduğu hükümlerle muhakeme olunmak istemekle Allaha küfür etmiş ve tağuta iman etmiş olurlar. (Nisa60) Artık, karanlıkları yırtıcı bir ışık olan Kuran ayetleri böylelerinin ancak tuğyan ve küfrünü arttırır.(Maide 64)  Böylelikle şirk toplumunun üzerine oturduğu üçlü: 

a)      Tağut   b) Kulun Tanrısı olan nefsi   c) Tağuta iman edenler

Şeklin de tamamlanmış olup yapı olarak tevhit toplumunun ya yerini alır veya karşısına geçer.(2)  Kuran’ı Kerim de helak edilmiş toplumların karakteri ve onları helake sürükleyen nedenler olarak tuğyanları – azgınlıkları gösterilmiştir. Ad, Semud, Nuh, Lut ve Firavun kavmi gibi toplumlar azgınlaşan ve bu tuğyanları sonucu helak edilmiş toplumlara örnek olarak sunulmuş ve insanlar bu felakete karşı uyarılmıştır.

Tağut kimdir?  Tağut: Allaha isyan eden, Allah kullarının hakimi ve maliki olduğunu iddia eden ve onları kendi kulları olmaya zorlayan kişi, düşünce biçimleri veya sistemlerdir. Mevdudi ve Elmalı’nın tanımlamalarından yararlanarak tağutu şu şekilde sınıflandırabiliriz:

1.      Şeytan – İnsi ve Cinni Şeytanlar

2.      Rahipler

3.      Politik liderler

4.      Dini liderler

5.      Kral – Yöneticiler

6.      Devletler

7.      Meclis, Senato, Parlamentolar   8. Her türlü din dışı beşeri ideoloji ve sistemler.(Devam Edecek)