Beynin ve düşüncenin gücü


 Nimet MUTLU    16-12-2018  


Herkeste var olan, çoğumuzun nasıl kullanılacağını bilmediği, doğru kullanıldığında insanı her alanda mutluluk ve başarıya götürebilen, vücut ve zihinsel fonksiyonlarımızı kontrol eden yegane organımız “BEYİN”
Beyni doğru kullanmayı öğrenme ve düşünce değiştirme ile hayatımıza yeni bir yön belirlemek mümkün.
Gün içerisinde aklımızdan 60 ile 80 bin arası düşünce geçiyor. Bu düşünceler ne hakkındaysa hayatımız da ona göre şekil alıyor. Kafamızdaki düşünceleri biz kendimiz hayatımıza sokuyoruz ve bunları çoğaltıp rutin hale getiriyoruz. Sonra da her günümüz aynı, hiçbir şey değişmiyor diye sitemkar bir tutum içine giriyoruz.
Düşünce olmadan davranış olmaz. Düşünmeden yapılan davranışlar da genelde yanlış sonuçlanır. Bu nedenle önce düşünmek, sonra davranışa dökmek gerekir.
Kendiniz ve başkaları ile ilgili düşünceler, başkalarının sizinle ilgili ne düşündüğü gibi düşünceler hayat kalitesini düşürür. Beynimizi böyle düşüncelerle yormak yerine pozitif düşünmeyi öğrenmek gerekiyor.
Düşünce tarzımızı sorgulamamız gerekmektedir. Doğru mu düşünüyoruz yanlış mı? Bunu iyi sorgulamak gerekiyor.
“Ters çaba kuralı”
Beynimiz duyduğu, gördüğü, hissettiği her şeyi doğru kabul eder ve bilinçaltına kaydeder. İnsan olumsuz duyduğu şeylerin olumsuz olduğunun farkındadır fakat bilinçaltının bunu kaydettiğini ve kendisini etkisi aldığına aldığını hissedemez. Atalarımızın “ Körle yatan şaşı kalkar” , “Üzüm üzüme baka baka kararır.” Sözleri tam olarak bu durumu ifade etmektedir. Yani içinde bulunduğumuz sosyal çevre nasılsa, zamanla istense de istenmese de o çevreye benzemeye başlanıyor. Sürekli kaygılı kişilerin yanında kaygılı , neşeli insanların yanında neşeli bir hal alıyoruz. Bu nedenle sosyal ilişkilerimize dikkat etmeli, bize iyi gelen ortamlarda bulunmalıyız. Ters çaba kuralı adı verilen kavramda kişi ne düşünüyorsa başına o gelir. Korkan kişi korktuğu durumu yaşar. Örneğin sınavda kaygılanan öğrenci beynini buna inandırdığı İçin bütün sınavlarda heyecanlanır. Bununla baş etmenin en iyi yolu düşünceyi değiştirmektir. Rutinin dışına çıkılmalı, beynimize iyi gelen yöntemler kullanılmalıdır( temiz hava, yürüyüş, müzik, kitap vs..)
Beynimizi doğru kullanarak ve düşüncenin gücü ile yapamayacağımız hiçbir şey yoktur unutmayalım.

 Sevgiyle kalın...