Çocuğum neden ders çalışmıyor?


 Nimet MUTLU    10-03-2019  


"Çok söyleme arsız olur, aç bırakma hırsız olur" demiş atalarımız.

Sürekli bir şeyler yaptırmak İçin dürttüğümüz çocuklarımız bi süre sonra bizi duymamaya başlıyor. Sözlerimiz etkisizleşip sonucunda bizim öfkelenmemize çocuklarla da aramızın açılmasına sebep oluyor. Özellikle ders çalışma konusunda yaptığımız sürekli hadilemeler yani sürekli olarak hadi kalk ders çalış, hadi, hadi, hadi...

Çocuk bir süre sonra bizi duymamaya başlıyor.

Ya da çocuğu devamlı uyarmakta aynı etkiyi yaratıyor. Onu yapma, etme, kırarsın, dökersin, vurma, koşma demekte ters etki yaratıyor. O halde sürekli dürtmek yerine ara ara hatırlatmak en iyisi. Ders çalışma konusunda problem yaşıyorsak örneğin ders çalışması gerektiği halde ödevlerini yapmayan, itiraz eden, ağlayan çocuğa öncelikle neden ders çalışmak istemiyorsun?

Bu durumda ne hissediyorsun diye sorulup sorunun temel kaynağı öğrenilmelidir. Çocuk anlattığında ise can kulağı ile dinlemek gerekiyor. Duyguları anlaşılan çocuk kendini rahatlamış hissediyor. Ders müfredatının çocuğun seviyesine ağır gelmesi, anne- baba-öğretmen- akran baskısı,okula-öğretmene veya sınıfına karşı duyduğu hisler,ailenin çocukla kurduğu iletişim şekli, çocuğa sadece dersleri ile ilgili ödül veya ceza verilmesi,çocuğun ihtiyacı olan enerjisini atabileceği sportif ve sosyal etkinliklere zaman ayrılmaması gibi bir çok neden çocuğun ödevlere ve derslere karşı tepki geliştirmesine sebep olabiliyor. 

Özellikle ödev konusunda yapılan yanlışlar( çok fazla ödev vermek) çocukları ne yazık ki derslerden soğutabiliyor özellikle ilkokul çağı çocuklarını. Anne baba olarak çocuklarımızın dersleri ile fazlası ile ilgileniyorken ancak bunu yaparken çocuğun neden yapamadığını sorgulamak yerine etiketleme veya kıyaslama yapabiliyoruz; ’ "Tembelsin, kuzenin 100 almış kendi notuna bak’’ vs...

Bu durum çocuklarda özgüven eksikliği, sınav kaygısı ve birçok davranış bozukluğuna sebep olabiliyor. Unutmayalım tembel çocuk yoktur, ders çalışmak istemeyen çocuk vardır.

Lütfen onların yaşlarına uygun sorumluluklar verelim ve anlamaya çalışalım. Mutlu çocuklar her alanda başarılı olurlar.

Sevgiyle kalın