BU HAFTA


 Prof.Dr.Nüket GÜZ    10-01-2016  


Geçen hafta gazetemizin Pazar baskısı için Cumartesi akşamı oturdum tam üç saat, hafta içinde gelen işgöremezlik ödeneği ile ilgili kafalardaki malullük, iş kazası, meslek hastalığı karışıklığını giderecek mahiyette kapsamlı bir yazı yazdım. Son aşamada bilgisayarın azizliğine uğradım, yazıyı kaydedemeden ve gazetemizin genel yayın yönetmenine atamadan silindi. Doğal olarak üzüldüm ve dağa küstüm. Bir hafta sonra bilgisayarımın başına geçtim, İnşallah aynı akibete uğramadan yazımı intikal ettirebilirim.
Benim gazete köşesi almamın elbette birinci nedeni, Sosyal Güvenlik alanında bilgilendirme yazıları yazmaktı. Aşağı yukarı toplumun bütün kesimlerini bir şekilde ilgilendiren çok yönlü bir o kadar da sorun yaşanılan bir alan. Özellikle 2002 den sonra kurumların birleşmesi ile birlikte mevzuatların birleştirilmesi bitmeyen yenilikler ve doğal olarak bitmeyen sorunlar oluşturdu. 2015 sonu itibariyle, en önemlisi bilgi işlem alt yapısı ve hizmet ağının oturduğunu söyleyebiliriz. Genel sağlık hizmetleri ile ilgili veri ambarında ve ödemelerde de ciddi sorunlar yaşanmıyor. Emeklilik ve primler yönüyle de sistem ve mevzuat kargaşası büyük ölçüde giderilmiş durumda.
Asgari ücretin 2016 itibariyle 1300 TL. olmasından kaynaklı işveren maliyetlerinin artması son iki ayın yoğun gündemini oluşturdu. Hazine katkılarıyla işveren yükü kısmen de olsa giderilerek şimdilik bu konuda bir mutabakatın sağlandığını söyleyebiliriz. Ne hikmetse, asgari ücretin taban ve tavan sınırları içinde, beyan üzerine, asgari ücret üzerinden belirlenen prim ödeme yükümlülüğü olan dar gelirli, orta direk esnaf ve tarım sigortalılarının hali pürmelali içler acısı. En azından primlerini düzenli ödeyen sigortalıların, primlerini aksatmadan ödeyebilmeleri ve borçlu duruma düşmemeleri Kurumun da lehine olacaktır. Bu konuda iş, Esnaf ve Tarım Odalarına düşer kanaatindeyim. Acilen bu konuda gündem oluşturmalılar. Sosyal Güvenlik Destek Primi uygulamasına son veriliyor olması sevindirici. Dar gelirli emeklilerin üzerindeki tam anlamıyla kambur olan SGDP'nin kaldırılması tek başına yeterli değil.
Konu emeklilere gelip dayandı madem, memur emeklilerin 30 yılın üzerindeki ikramiyeleri ile ilgili olarak ta;
Bilindiği gibi, memurlar 40 yıl, 50 yıl çalışmış olsalar bile 2015/Ocak'tan önce emekli olmuşsa eğer, emeklilik ikramiyesini 30 yıl üzerinden almıştır. Anayasa Mahkemesi'nin 7 Ocak 2015 tarihli kararından sonra emekli olanların ikramiyelerinde 30 yıl sınırlaması kalktı. 45 yıl çalışan kişi 45  yıllık ikramiyesini alabiliyor artık. Bu tarihten önce emekli olup 30 yıldan fazla hizmeti olanlara ikramiye farkı ödenmemekte. Bu durumda olanlar yerel iş mahkemelerine başvuruyor, kazanıldığına dair bilgiler geliyor. Bireysel olarak dava da açılabilir, "yasal düzenleme olmak zorunda" deyip beklenebilir.