Machiavelli’den siyasetçilere öğütler!


 R. Ferhat VURAL    24-05-2019  


Tam adı Nikola Machiavelli.1469 yılında İtalya’nın Floransa kentinde doğdu. Makyevelizm kavramının kurucusudur. Temellendirmesi ise, ”amaca ulaşmak için her yol mubahtır.” Machiavelli’yi eseri ”Hükümdar” veya başka bir değişle ”Prens” ile anlatmak mümkündür. Bu sayede onun düşüncelerini somutlaştırmak daha da kolaylaşır.Onu eleştiren siyasiler bile söylediklerini harfiyen uygulamışlardır.İşte 500 yıl önce Machiavelli'nin siyasilere yaptığı öğütler.

Machiavelli’ye göre, yöneticiler muhalifleri ve düşmanlarını alt edebilmek için gerekli olan her türlü hile, dalavere ve kurnazlık konusunda bir tilkiye, gerekli olan kararlılık, cesaret ve şiddet konusunda da bir aslana benzemelidir.

Gerektiğinde dost görünmeyi ve gerektiğinde acımasız olmayı bilmeleri gerekir. Kamuoyu karşısında cömert, dürüst, bağışlayıcı ve erdemli görünürken, perde arkasında her türlü hile, düzenbazlık, rüşvet ve baskıya yol vermelidir. Aksi hâlde iktidarda kalmak zorlaşacaktır, çünkü siyasal alan tikel ilgi ve çıkarların amansız savaş alanıdır.

Gerçek bir yönetici ya da muktedir, gerektiğinde kamuoyuna kötü görünen işlerin sorumluluğunu kendi memurlarının üzerine yıkmalı ve iyi işlerin sorumluluğunu da kendi üstüne almasını bilmelidir. İktidar sahibi kendisine bu yolda yardım etmiş kişileri ve görevlileri çok şey bildikleri için, gerektiğinde yok etmesini de bilmelidir.

Siyasete halk açısından bakıldığında ne söylenebilir?

Machiavelli, aralarında birkaç akıllı çıksa bile halkın çoğunluğunun ahmak, yarı cahil ve korkak olduğu kanısındadır. Ahmakları ve korkakları yönetmek kolaydır. Bu ahmaklık, korkaklık ve çıkarcılık insanların çoğunluğunun güçten, iktidardan yana olmasını sağlar.

Çoğunluk için de güçlü olan haklıdır. İktidar sahiplerine yanaşmak ve dalkavukluk yapmak yaygın bir eğilimdir.

 İktidarın erdem ve dürüstlük söylemi ardındaki haksızlıklarını dile getirebilecek birkaç kişi çıksa bile, böyle bir azınlığın iktidarı koruyan asker ve polisler karşısında bir gücü ve ağırlığı olmayacaktır. İnsanların çoğu barış içinde yaşamayı, kendi tikel ve bireysel ilgi ve çıkarları için harekete geçmeyi yeğleyecekleri için, iktidara genel bir muhalefet ve karşı çıkış kolay bir şekilde ortaya çıkmayacaktır.

İnsanların çoğunluğunu manipüle etmek ve iktidarın istemleri doğrultusunda harekete geçirmek kolaydır. Verilen sözleri yerine getirmemek, yapılamayan işler için gerekçe bulmak kolaydır. Çoğunluğu ahmak ve unutkan olan halk, kendi küçük çıkarları için her şeye inanmaya hazırdır...”

Ne dersiniz dostlar,  Machiavelli biraz abartmamış mı?