GENÇLERLE BAŞBAŞA


 R. Ferhat VURAL    10-01-2016  


"Çalış genç arkadaşım çalış namerde muhtaç olmak ölümden beterdir"

Bu veciz sözle başlar Rahmetli  Ord.Prof. Ali Fuat Başgil'in kitabı.Hiç unutmam 1983’te okumuştum o kitabı.Ve bana çok şey öğretti bu hacmi küçük öğretisi büyük kitap.

Sevgili gençler,

Çağın getirdiği gelişmelerden uzak durmak mümkün değildir.Misafir kapıyı çalarak evimize girdiği halde bu teknoloji  denilen davetsiz misafir kapımızı çalmadan evimize giriyor.Teknolojinin gelişimiyle birlikte hayatımıza giren "akıllı" telefon ıpad,bilgisayar vb,bizi sadece kitaptan  defterden alıkoymadı, bireysel hayatta da kendine mahkum ettirdi.İnsanlar, yüz yüze görüşme yerine telefon sms sosyal medya ağlarından sohbet eder oldular..Dünyaca Ünlü çağdaş sosyologlardan Anthony Giddens; "Kapitalizm herşeyi verdi bize,karşılında mutluluğu aldı "der.Ne kadar doğru bir söz değil mi? Evet kapitalizm bize herşeyi  vermesine verdi de, filozofun dediği gibi maalesef  karşılığında sevgi saygı ahde vefa, dostluk ve huzuru aldı.Tabi teknolojiyi suçlamak önemsememek değil kastım,sorun bu teknolojiyi nasıl kullandığımızla ilgili...

Eğer teknolojiye esir olursak o,bizi bir robota çevirir,uzak kalırsak çağı yakalayamayız peki ne yapmamız lazım.?

Yapılacak olan bellidir dengeyi gözetmek.Bu  dengeyi de ancak bilgi ve kültürle başarabiliriz.Başka seçenek yoktur.

Elinde bilgiyi bulunduran egemen güçler, bu bilgiyi adaletli paylaşmadıkları gibi kendi sömürgecilik emelleri için kullandıklarını da belirtelim.Bunu anlamak için dünyadaki gelişmelere bakmak yeterlidir.

Naçizane siz sevgili gençlere şunları tavsiye ediyorum;

-Öncellikle hiç bir ideolojinin esiri olmayın.(sağcılık,solculuk,islamcılık vb.)Bu tür ideolojilerin etkisine girdiğiniz zaman sağlıklı düşünemezsiniz..beyninize ket vurmayın.

-Hiç bir insanı potlaştırmayın ve biat etmeyin.Bu bir cemaat önderi olduğu gibi siyasi bir liderde olabilir.Biliniz ki "insanoğlu nankördür ve cahildir".Etkisine girdiğiniz o insan hata yaptığında hayal kırıklığına uğrarsınız ve insanlara karşı güveniniz azalır.

-Günümüz putları (mal,mülk,mevki makam vb.)tapınmaya değmez.Tapınmaya bir tek O layıktır.O da Allah'tır,gerisi ham hayaldir..

-Şeyh Edebalinin şu sözünü aklınızdan çıkarmayın " İnsanlar vardır,şafak vaktinde doğar akşam ezanında ölürler.." önemli olan bu kadar kısa ömürlü olmamaktır.

-Günümüzün popüler yalakalığına asla ve asla prim vermeyin,yalakalık yapıp bir yerlere gelmektense dik  durup yerinizde kalmayı tercih edin..İnsanlara hiç bir zaman statüsünden dolayı değer vermeyin,yaptığı eserden ve kişiliğinden dolayı saygı gösterin..

-Dostunuzun samimiyetini test etmek istiyorsanız çok basittir,birazcık menfaatine dokunun yeter..

-Şunu hiç aklınızdan çıkarmayın,sizin sizden başka yakın bir dostunuz kardeşiniz yoktur,ona göre her şeye hazırlıklı olun..Ünlü antik yunan filozofu Epiktetos "Sahip olduğun hiç bir şey senin değildir,malın evladın dahil..kendi kendine bunlar bana birer emanettir, gün gelir bu emanetler ait olduğu yere gidebilir.Eğer buna hazırlıklı isen onlar gittiğinde hayal kırıklığı yaşamasın ah vah etmezsin "der..

......

Kısacası bu teknolojik bombardımanda kişiliğini korumak,dejenere olmamak, o kadar kolay olmadığını biliyorum.Önemli olanda zoru başarmak değil mi? çünkü kolay sınav yoktur..Eleştirdiğimiz bu teknolojik gelişmeleri bir nimet bilip lehimize çevirmekte elimizde.Örneğin her türlü bilgi elimizin altında,seçim elimizde, tercih beynimizde..  

Tıpkı şu özlü sözde olduğu gibi ; "arı su içer bal yapar,akrep içer zehir yapar.." aslında su aynı su'dur..