İYİ,KÖTÜ,ÇİRKİN..
-otogar, “nihayet” açılıyor adıyaman merkezde yaşayan 230 bin kişiyle birlikte kent genelinde yaşayan 700 bin’e yakın insanı doğrudan ilgilendiren adıyaman otogarı, sonunda açılıyor. yeni otogar içerisinde yolcu taşımacılığı yapmak için 4 firma ofis kiraladı. adıyaman çöplüğü, “insanlığı” tehdit ediyor -adıyaman belediyesine ait katı atık depolama ve bertaraf tesisi yani “çöplük”, çevreye, doğaya ve insanlara ve hayvanlara zehir saçmaya devam ediyor. vatandaşlar, adıyaman valiliği ve adıyaman belediyesinden kent dışında, insan sağlığı ve çevreyi tehdit etmeyecek yeni bir katı atık depolama ve bertaraf tesisi için düğmeye basılmasını istiyorlar.. -sigara içen çocuklar, “okul” kapısında cirit atıyor denetimler varsa neden sorun çözülmüyor? sorunun kaynağı okul mu? aile mi? çocuk mu? yoksa kötü alışkanlıklara kolay ulaşım mı? adıyaman’da gençler arasında oldukça yaygın bir hale gelen sigara içme alışkanlığı, okul önlerine kadar sıçradı.

YEREL 2016-11-01
-Ve Adıyaman yeni otogarı 15 gün sonra hizmete başlıyor. Kiralamalar yapıldı, 4 firma ofis kiraladı. Tebliğin askıdan inmesini bekleyen firmalar yeni otogarda hizmet vermek için gün saymaya başladı.
Adıyaman’daki Firmaların yıllık 20 bin lira ücret ödeyeceği öğrenilirken çevre illerde aynı işi yapan firmaların bu rakamların hemen hemen yarısı ödedikleri belirlendi. Her şeye rağmen yine de otogarın açılmasının hem kendilerini hem de yolcularını memnun edeceğini belirten Adıyaman Ünal Turizm genel müdürü Cengiz Koca gazetemize özel yaptığı açıklamada otogarın yerinin her ne kadar yanlış olduğunu defalarca dile getirmelerine rağmen yine de yapıldığını buna rağmen açılma sürecinin de çok uzun sürerek kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Koca, her şeye rağmen yeni otogarı sahipleneceklerini ve yolcuların mağdur olmaması için çarşı merkezine kurulacak ofislerde kaliteli hizmet vererek bu eziyeti hizmete dönüştüreceklerini söyledi.
Adıyaman Ünal Turizm genel müdürü Cengiz Koca, yaptığı açıklamada yeni otogarın yeri, ulaşım sıkıntısı, ofis kiralarındaki yüksek ücret politikasının yanlışlığı, çarşı merkezine kurulacak yeni yolcu bekleme ve gişe hizmeti verilecek ofislerin kurulması ve yeni hizmet araçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Koca; “Yeni Adıyaman Otogarının yeri baştan beri yanlıştı. Biz bunu defalarca dile getirdik ancak dinlemediler. Açılışı uzadı, biz de yolcularımız da mağdur oldu. Otogar içerisindeki ofislerin yıllık kiraları çok pahalı, yaklaşık 20 bin lira. Ama çevre illerde bu rakamlar 10–12 bin lira arasında değişiyor. Her şeye rağmen biz yeni otogarı sahiplenerek yolcularımıza kaliteli hizmet vereceğiz. Otogarımız 10–15 gün içerisinde açılacak. Şu anda kararın askıdan inmesini bekliyoruz. Askından indiği an faaliyetlerimize yeni otogarda devam edeceğiz. Adıyaman Ünal turizm olarak Yeni planlamamızda, Atatürk Bulvarı PTT karşısındaki kendi yerimizde yolcularımız için gişe ve bekleme salonu yapmayı düşünüyoruz. Böylelikle kent merkezindeki misafirlerimizin yeni otogara kadar yorulup hem sürenin uzamamasını sağlayacağız, hem de yolcularımızı rahatlatmış olacağız. Yani nisanlar evlerinin önünden biner gibi firmamızın araçlarına binebilecekler. Bu uygulama birçok ilde var. Belediyenin bu konuda bizlere kolaylık sağlayacağını düşünüyorum çünkü yasal olarak böyle tesisleri yapabiliyoruz. Ayrıca hizmet araçlarımızı yepyeni model ve Mercedes marka araçlarla güçlendirerek Adıyamanlılara daha kaliteli hizmet vereceğiz. Otogarın açılmasında büyük emek harcayan Otogarın açılması için verdiği uğraşı en yakından takip eden birisi olarak belediye başkanımız Sayın Hüsrev Kutlu’ya teşekkür ediyorum.
Adıyaman çöplüğünde bertaraf ve ayrıştırma işlerinde birçok insan yer alıyor. Özellikle kâğıt, pet şişe, metal ve cam gibi geri dönüşüme uygun atıkları toplayan vatandaşlar hiçbir sıhhi tedbir almadan o çöp yığınlarının içerisinde adeta cirit atıyor. Çöp’ün başta bütün Hepatit B ve Hepatit C, solunum yolları enfeksiyonları bulaşıcı hastalıklar ile cilt enfeksiyonları ve tetanoz gibi sık karşılaşılan rahatsızlıklara yol açtığını belirten uzmanlar, koruyucu tedbir alınmadan bu tür tesislerde bulunulmasının çok tehlikeli olduğu kanısındalar.
Ancak tehlike sadece burada çalışan işçilerle alakalı değil. Çöplerin bertaraf’ı sırasında ortaya çıkan duman, is ve koku nedeniyle başta tarım arazileri olmak üzere sitilce Toki konutlarında oturan vatandaşlar, Eğitim ve Araştırma hastanesindeki hasta, hasta yakınları, personel ve bölgede ikamet eden vatandaşlar da yukarıda sayılan hastalıklar konusunda ciddi tehdit altında. Atıkların çevreye ve insanlara verdiği zararla birlikte hemen yanında bulunan Atatürk barajı, Beşpınar mesire alanı, Mahmut Ensari mesire alanı gibi özellikle hafta sonu insanların birinci tercihi konumundaki mesire alanları da tehdidin bir parçası.