İHD: Tütün Adıyaman’ın temel geçim kaynağıdır
İnsan Hakları Derneği(İHD) Adıyaman şubesi, dün polis operasyonuyla 3 ton kıyılmış tütüne el konulması ve kesilen para cezalarına tepki gösterdi.

Güncel 11.05.2022 22:27:44
İHD Adıyaman dernek binasında basın açıklaması yapılan, İHD üyesi Av. Zübeyir Boztemir, tütüncülere yapılan operasyonu ve para cezasını kınayarak “Adıyaman’ın tütünü yerli ve bizzat kendi tarlalarından kaldırılan bir üründür. Bu ürünün üretimi Adıyaman bölgesine hastır, başka yerden üretilip getirilen bir ürün değildir. Kaçak muamelesi görmesi kabul edilemez” dedi.
Av.Boztemir sözlerine şöyle devam etti:
“Sarmalık kıyılmış yerli menşei tütün Adıyaman Merkez, Çelikhan İlçesi ve bağlı köylerinde, ayrıca merkeze bağlı ova köylerinde sulama imkânı bulunan arazilerde üretilmektedir. 10.05.2022 tarihinde tütün doğrama makinası ile Adıyaman menşei yerli sarmalık tütünü doğrayan üç dükkâna operasyon yapılmış ve yaklaşık 2 ton tütüne el konulmuş, ayrıca tütün doğrama yeri sahiplerine 20.000,00’er TL idari para cezası kesilmiştir.
Adıyaman’ın tütünü yerli ve bizzat kendi tarlalarından kaldırılan bir üründür. Bu ürünün üretimi Adıyaman bölgesine hastır, başka yerden üretilip getirilen bir ürün değildir. Kaçak muamelesi görmesi kabul edilemez. Vatandaş, hazır yabancı menşei olan hazır sigaraları asgari ücreti veya aldığı maaşı ile hele hele vasıfsız işçi iken içmenin zor olduğu gerçeği karşısında Adıyaman’ın tütününü içmektedir. Adıyaman’da okuyarak geleceğini belirleyen hemen hemen her köylü çocuğu tütün nedeniyle geleceğini belirleme şansını yakalamıştır. Bu nedenle biz insan hakları savunucuları tütün problemine siyaset üstü bir yaklaşımla yaklaşılması gerektiği kanaatindeyiz. Nasıl ki domatese, muza, kayısıya, karpuza ve Amerikan şirketlerinin paketlenmiş sigarasına herhangi bir kısıtlama veya yasak getirilmiyorsa, tütünün kooperatif aracılığı ile kağıda sarılmış, makarona doldurulmuş-doldurulmamış, kıyılmış-kıyılmamış gibi gerekçelerle kısıtlanmasına ve yasaklanmasına karşı çıkmak gerekmektedir. Adıyaman tütünü ülkemizde ve dünyada bir markadır. Tütün üreticisinin tütününü, belli bir vergi oranı alınarak, piyasada rahat bir şekilde satmasına ve pazarlamasına imkan verilmelidir.
Sarmalık kıyılmış tütün üretimi yapılan alanlarda farklı bir tarımsal faaliyet olamayacağı gibi, üreticilerin başka bir gelir kaynağı veya mesleki yeterlilikleri de bulunmamaktadır. Söz konusu yasa; cari amaçlı tütün mamulü üretimi ve bunların kıyılmış ve sarmalık olarak işlenmesi hakkı yalnızca tütün kooperatiflerine tanınmıştır. Bunun yanı sıra kooperatif çatısı dışında ticari amaçlı tütün mamulü üretimi, tütün işlemesi ve satışı da kabahat ve suç olarak düzenlenmiştir. Ancak yasa gündeme geldiği günden beri tütün üreticileri ürettikleri tütünü satamamaktadırlar. 5-6 yıl önce 1 kg tütünü 150 TL’ye satan tütün üreticisi, bin bir emekle üretmiş olduğu tütünü bugün 100 TL’ye bile alıcı bulamamaktadır. Bu fiyat, üreticinin mazot, gübre masrafını karşılamamaktadır.
Tütün bir tarım ürünüdür. Ancak kurulan kooperatifler Tarım Bakanlığına bile bağlı olarak kurulmadı, yüklü bir vergi ödemek zorunda kalınacaktır.
Bölge halkı elinden tütünü alınırsa nasıl geçinecek, çocuğunu nasıl okutacak, Çelikhan ve çevresinde tütün üretmekten vazgeçen ve çok dar bir tarım alanına sahip olan çiftçi bu küçük çaplı arazisine hangi ürünü ekerek geçinecek.
Getirilen yasa karşısında alternatif çözüm belirsizliği sürmekte iken tütünlere el konulması ve idari para cezalarının kesilmesi tütün üreticisini ekonomik anlamda zor bir safhaya sürükleyecek ve yaşam hakkı ciddi anlamda zedelenecektir.
Adıyaman’daki tüm sivil toplum örgütlerinin, ilgili meslek kuruluşlarının, devlet yetkililerinin, tüm siyasi partilerin, Adıyaman halkı ile birlikte ortak tavır ve irade sergilemesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Yaşam haklarının korunması için kalıcı bir çözüm üretilinceye kadar taleplerimizi dile getirmeye kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz. Adıyaman Irgat Kenti Haline Gelmesin!
Tütün Adıyaman’ın Temel Geçim Kaynağıdır! ” İfadelerine yer verdi. ŞEHİRDE BU HAFTA