Tarihi değerlerimiz üniversitede yaşatılıyor..


Üniversitemiz Adıyaman’ın tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak, bilinirliğini artırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla medyada, sporda, fiziki koşullarda olduğu gibi tarihi ve kültürel alanda da birçok yatırım yaptı.

post

 11    2016-11-14  


Bu yatırımlar çerçevesinde Üniversitemiz Külliyesi’nde 2011 yılından itibaren bugüne kadar birçok yapılar inşa edildi.  Bu yatırımların en başındaAdıyaman Evi yer alırken diğer bir önemli yatırım ise MİNYAMAN oldu. Bu yatırımların dışında ise fırın, Nemrut Dağı ve Perre Antik Kenti maketleri inşa edildi.

Adıyaman Evi

Adıyaman’ın eski evlerinin canlandırıldığı Adıyaman Evi, Adıyaman’ın geçmişteki ev kültürünü, yaşayış tarzlarını yansıtıyor. Osmanlı Medeniyetinin izlerini taşıyan evde kapı tokmağından cumbaya kadar birçok kültürel simge yer alıyor.

Zemin artı 1 kat olarak projelendirilen Adıyaman Evi bin 251 metrekare kapalı alandan oluşuyor. İçerisinde 1 protokol salonu, 2 misafir salonu ve 1 mutfak yer alıyor. Evin ön kısmında ise Adıyaman’ın eski ahşap evlerinde bulunan avluların bir örneği yer alıyor. Mimarisinde ise eski tip oymalı kapılar, şömine, ahşap sedir, dökme demirden kapı tokmağı, cumba ve su tulumbası gibi tarihi ve kültürel motifler yer alıyor.

MİNYAMAN (Mini Adıyaman) Çarşısı

Adıyaman Evi yanında inşa edilen MİNYAMAN(Mini Adıyaman) zaman karşı direnemeyip yok olmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizi simgesel olarak canlandırıyor. MİNYAMAN’ın (Mini Adıyaman) içerisinde çarşı görünümde karşılıklı dükkânların olduğu ve yerel dokunun hâkim olduğu bir sokak ile su değirmeni ve çeşme yer alıyor.

Sokağı siyah kesme taştan yapılan çarşı içerisindeki dükkânlarda ebru, hat, resim sanatı, demirci atölyeleri ve öğrenci butiği, çay ocağı yer alıyor.

Adıyaman Üniversitesi Fırını

Mahalle ve çarşı kültürünün olmazsa olmazı olan fırın, MİNYAMAN (Mini Adıyaman) Çarşısı’nın mimari özelliklerini taşırken binanın içerisinde satış ve bekleme alanı, hamur hazırlama odası, çalışan odası ve duş bulunuyor.

Nemrut Dağı Maketi

Üniversitemiz Dünya’nın önemli eserlerinden Nemrut Dağı’nı külliyesine inşa ederek Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ve dışından gelen öğrenci ve misafirlerine Nemrut Dağı’nı tanıtıyor.

Yapılan bu yatırımla Nemrut Dağı tanıtımı yapılırken bununla birlikte Adıyaman’ın tanıtımı da yapılıyor.

Perre Antik Kenti

Adıyaman tarih bilgi ve bilincini aşılamak, üniversitemize gelen öğrenci ve misafirlere Adıyaman’ın tarihi ve turistik yerlerini tanıtmak ve Adıyaman denilince akla gelebilecek tarihi ve turistik yerleri insanların bilincine yerleştirmek amacıyla Üniversitemiz külliyesi içerisinde Perre Antik Kenti inşa ediliyor.

Perre Antik Kenti maketi, 60 metre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde ve yer yer 6 metre genişliğinde bir alana inşa edilirken yapay kaya içerisinde en az 20 kaya mezarı bulunduracak. Bu mezarların 6 tanesine ise orijinalinde olduğu gibi kemer ve sütun işlemesi yapılacak. Bunların yanında 2 adet anıt mezar mağarası yapılarak içerisine 3’er adet mezar yerleştirilecek ve bunlar kemerli niş yapılarak içerisine oturtulacaktır.

Konu hakkında bir değerlendirme yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ bir medeniyetin ayakta kalması ve geleceğe ulaşması için sanata, tarihe, kültüre ihtiyacı olduğunu söyledi. Kültürümüzü ve değerlerimizi koruyarak sonraki nesillere aktarmak medeniyet olmanın bir gereği olduğunu ifade Prof. Dr. GÖNÜLLÜ konuşmasını şöyle sürdürdü; “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak kökleri Osmanlı ve İslam Medeniyeti olan bir toplumuz. Bu mirası korumak, gelecek nesillere aktarmak geleceğe nesiller yetiştiren üniversite olarak olmazsa olmazımızdır.

Bunun yanında Üniversite olarak Adıyaman adına projeler üretiyor çalışmalar yapıyoruz. Üniversite olarak yayınlarımızda Adıyaman’ı tanıtmaya çalışıyoruz. Adıyaman’ın bir turizm merkezi olması için uğraş veriyoruz. Üniversitemize kurduğumuz maketlerle Adıyaman’ımızın tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmaya ve farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de hem öğrencilerimizde bir tarihi bilinç oluşturmaya, kendi öz kültürünü tanımasını sağlamaya çalışıyoruz. Yani Eğitim adına bir şeyler yaparken bir taraftanda Adıyaman’ımızı tanıtıyoruz.” dedi.HABER MERKEZİ 

adıyaman üniversitesi,ferhat vural,şehirde bu hafta,m.talha gönüllü