Yaylakonak beldesinde deprem konutlarına kim engel oluyor?


Adıyaman’da, 6 Şubat depremlerinde yıkımın büyük olduğu beldelerden biri olan Yaylakonak (Balyan) beldesinde deprem konutları hala yapılmadı. Eski belediye başkanı Hasan Karakaya ve bazı muhtarlar deprem konutlarının gecikmesinin tek sebebinin belediye başkanı Abuzer Aydın olduğu iddiasında bulundular. Eski belediye başkanı Hasan Karakaya, AFAD’ın hazine arazisine konut yapmak istediğini belediye başkanı Abuzer Aydın’ın sürekli itirazda bulunduğunu ve son olarak CHP Milletvekili Adıyaman Abdurrahman Tutdere ile birlikte vali beyi ziyaret ederek engel çıkarmaya çalıştıklarını iddia etti.

post

 Şehirde Bu Hafta    02.10.2023 14:06:41  


 

Depremin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen insanların hala çadır ve konteynerlerde kaldığını, kışla birlikte insanların daha çok mağdur olacağını söyleyen Eski belediye başkanı ve muhtarlar, şimdiye kadar kalıcı konutların yapılmamasının tek sebebinin mevcut belediye başkanı olduğunu iddia ettiler.

İşte o iddalar:    

Yaylakonak(Balyan) Merkez mahalle muhtarı Aziz Kartal

“6 Şubat depremlerinden bu yana bizim beldemiz Yaylakonak’ta deprem konutları yapılmamıştır. Bunun da sebebi Belediye Başkanı Abuzer Aydın’dır. AFAD ekibi 7-8 defa geldi, her seferinde belediye başkanı itirazda bulundu. Bayramdan önce Diyarbakır firması geldi, arsanın etüdünü aldı, dedi ki, “Muhtar 1 aralıkta 120 konutu teslim ederim.” Bizim başkan sağ olsun gitti ona da itirazda bulundu “Ben bu hazine arazini istemiyorum ben kamulaştırma istiyorum “dedi. Bende dedim ki, sen kamulaştırma istiyorsan halkı bir araya getirelim eğer arazilerini bize veriyorlarsa bir an önce ev yapalım, o da dedi ki “halk vermiyor” dedim ki, halk vermiyorsa şahitli ispatlı dedim vermiyorsa neden sen hazine arazilerine itiraz ediyorsun? İtiraz etme ki bu halk bir an önce ev sahibi olsun ve konutlarına taşınsın. Bunlar konteynerde kalıyor, bir ümidi var o da bizleriz, onların ümidini kırmayalım. Ona rağmen gene de itirazda bulunuyordu. Bu konutların gecikmesinin tek sebebi Belediye başkanı Abuzer Aydın’dır” dedi.

Yaylakonak Beldesi Karaçali Mahallesi muhtarı Yılmaz Bozdemir

“6 Şubat depremlerinde beldemizde birçok bina yıkıldı ve çok can kaybımız oldu. Can kaybından sonra sağ kalan insanların bir an önce kalıcı konutlara taşınması gerekiyor, çünkü insanlar konteynırde kalıyor. Bizde AFAD’a müracaata bulunduk, AFAD geldi bizden hazine arazisi istedi. Bizim 3-4 parça hazine arazimiz vardı biz bunları AFAD’a verdik. AFAD bize bir ada parsel numarası verdi dedi ki “Bunu millete verin rıza göstersinler” bizde bu evrakı millete dağıttık. Sonra belediye başkanı dedi ki” Ben oraya ev istemiyorum, oraya konut yapılmayacak” diyerek itiraz etti. Bayramdan bir hafta önce yine AFAD’çılar geldi yine o yeri gösterdi burası uygundur dediler, Konutları yapacak firma da geldi 120 konutu 1 aralıkta size teslim ederiz dediler. Adamlar başlayacaktı vaziyet planını aldılar, belediye başkanı yine itiraz etti, “biz burayı istemiyoruz” dedi. Belediye başkanı 138 imza topladı “Ben orayı istemiyorum “diye. Ondan sonra biz yine AFAD’a gittik. AFAD müdürü ile çevre şehircilik İl müdürü köye geldi, dediler ki “biz buraya konut yapacağız. Ama çok geç kalındı. Kış geldi insanlar kışı nerede geçirecek. Ben kendim 8 kişilik aileyim kontenırde kalıyorum. Bu konutların gecikmesinin tek sebebi belediye başkanıdır.”

Yaylakonak eski belediye başkanı Hasan Karakaya

Yaylakonkonak beldesinde 3 dönem belediye başkanlığı yapan Hasan Karakaya ise, “6 Şubat depremlerinde Yaylakonakta 100’ün üzerinde kaybımız oldu. Bu süre içinde en önemli olarak konut yapılacak yer Yaylakonaktır. Bu konutların yapılması için 2 muhtarımızın mücadelesine rağmen Yaylakonak belediye başkanı Abuzer aydın, bu konutların yapılmaması için AFAD yetkililerine ve diğer kurumlara itirazlarda bulunarak, “ burada ev yapılmasın  başka yerde yapılsın, kamulaştırma yapılsın”dedi. AFAD ekipleri de hazine arazinin olduğu yerde kamulaştırma yapılmayacağını buraya konutların yapılması gerektiğini 7-8 kere gelmelerine rağmen köylerden imza toplayıp o alana konutların yapılmaması için karşı çıktı. Daha sonra bizim aldığımız duyumlara göre, CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ile beraber sn valimizin yanına gittiklerini bu alanın iptal edilmesini istedikleri duyduk. Bu konuda Yaylakonak halkı bu kadar perişan iken, bu kadar mağdur iken daha hala bir çivi çakılmamış. İnsanlar konteynırlerde çadırlarda rezil olmaktadılar. Yaylakonak bunu hakketmemiştir. Yaylakonak Adıyaman da belde olarak en büyük kaybı yaşamıştır. Buna rağmen hala bir temel atılmamıştır buna engel olunmuştur. Önümüzdeki kış sürecinde bu ihsanlar çadır ve kontenırlerde nasıl yaşayacaklardır bunun vebali kimin boynundadır? Ayrıca kendileri 30 dönüm arazi almışlardır burayı halka satmışlardır burada ev yapılması için. Bundan dolayı AFAD’ın belirlediği alana inşaat yapılmasına engel olmuşlardır. Ve burada kendilerine bir rant sağlamışlardır. Muhtarlarımızın verdiği mücadele sonunda AFAD’ın belirlediği alana konutlar yapılacak ama çok geç kalınmıştır ve kışa yetişmeyecektir” İfadelerini kullandı. ŞEHİRDE BU HAFTA

NOT: Yaylakonak ( Balyan) belediye başkanı Abuzer Aydın’ı aradık, eski başkan ve muhtarların kendisi hakkındaki iddiaları aktardık. Bu konuda bir açıklaması varsa onu da yayımlayacağımızı söyledik. Başkan, müsait olmadığını 2 dakika sonra döneceğini söylemesine rağmen dönmedi ve herhangi bir açıklamada bulunmadı. 

 

 

#deprem,yaylakonak,balyan,deprem konutları,engelleme,hasan karakaya,abuzer aydın,abdurrahman tutdere,chp