İsaf Başkanı Ensari: Molozların tamamı risk barındırmaktadır!
Gazetemize özel açıklamalarda bulunan ve Asbest tehlikesine dikkat çeken İSAF Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, Türkiye tarihinin en yıkıcı depremlerinin yaşandığı bir dönemde, depremin sebep olduğu bina yıkımları, başka büyük tehlikeleri de beraberinde getirdiğini söyledi.

Şehirde Bu Hafta 03.10.2023 09:52:16
Yaptığı açıklamalarla deprem bölgesindeki Asbest tehlikesine dikkat çeken İş Sağlığı ve Güvenliği Dernekleri Federasyonu (ASAF) Başkanı Mehmet Şeymus Ensari ile Asbest üzerine konuştuk. Tehlikenin Oldukça büyük olduğunu söyleyen Ensari,” Yıkımda oluşan tozlar kanserojen olarak bilinen Asbest, Cıva, Kurşun, Pcb, Pbb, kadmiyum, Cr6,küf mantarı gibi tehlikeli atık partiküllerini içerir ve gerek yıkımı denetlemekle görevli teknik personel gerekse de yıkımı izleyenler bölgede yaşayanlar için solunum sistemi hastalıkları ve akciğer kanserine kaynaklık edebilir” dedi.
Soru: Asbest nedir ve binalarda nerede bulunur?
Cevap: Asbest, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, LİF’si yapıda bir mineraldir.
Türkiye’de ticari adı ‘amyant’tır, Halk dilinde ise çorak toprak, çelpek toprak, geren toprağı, ak toprak, kaya yünü, höllük gibi adlarla anılmaktadır.
Asbest, gerilme direncinin yüksek oluşu, ısıyı çok geçirmemesi ve kimyasallara karşı dirençli oluşu, elastik yapısı nedeniyle sanayide ve inşaatta yaygın bir kullanım alanı bulmuştur.
Teknik özellikleri ve ucuz maliyetinden dolayı, kullanımına yasak getirilene kadar inşaattan gemiye otomobilden tekstile onlarca sektörde 3000 den fazla ticari üründe kullanılmıştır.
Soru: Zehirli asbestoz maddesi nedeniyle "en azından" üç milyon kişinin etkilendiğini söylediniz. Bu doğru mu?
Cevap: Evet doğrudur, Reuters haber ajansına verdiğim açıklamada bu konudan bahsettim,
Türkiye tarihinin en yıkıcı depremlerinin yaşandığı bir dönemde, depremin sebep olduğu bina yıkımları, başka büyük tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Afet yönetimi biliminin “ikincil afet” olarak tanımladığı ve asıl afetten sonra ortaya çıkan çevre ve halk sağlığı sorunlarıdır. Bunlardan biri de asbest, silika vb. gibi kanserojen tozların maruziyetidir. Depremler, yıkılan ve hasar gören binalardan havaya karışarak kolaylıkla solunabilen asbest liflerinin ve zehirli kimyasalların salınmasına neden olur.
Özellikle asbestin 31.12.2010 yılında yasaklandığı ülkemizde 31.12.2010 öncesi yapılan yapılarda sıklıkla marley, marley ve parke yapıştırıcıları, duvar kaplamalarında, boya ve sıvalarda, kazan ve ısıtma sistemi conta izolasyonunda, tesisat borularında, Eternit olarak bilinen çatı kaplamalarında kullanılmıştır.
Akut olarak toksik olmasa da asbest lifleri akciğerlerde uzun süre kalabilir ve asbestoz, akciğer kanseri, plevral kalınlaşma ve mezotelyoma gibi ciddi akciğer hastalıklarına neden olabilir. Bu hastalıklar, 10-50 yıl mertebesinde uzun latent dönemlere sahiptir ve tüm asbest türleri ile ilişkilidir.
Ayrıca yıkımda oluşan tozlar kanserojen olarak bilinen Asbest, Cıva, Kurşun, Pcb, Pbb, kadmiyum, Cr6,küf mantarı gibi tehlikeli atık partiküllerini içerir, Bu nedenle tozun solunması arama kurtarma çalışmalarından başlamak üzere, yıkım operatörü, yıkım işçisi gibi gerek yıkım firması çalışanları, gerek yıkımı denetlemekle görevli teknik personel gerekse de yıkımı izleyenler bölgede yaşayanlar için solunum sistemi hastalıkları ve akciğer kanserine kaynaklık edebilir. Öte yandan tozlar uygun rüzgâr koşullarında yıkım mahallinden daha uzak bölgelere rahatlıkla ulaşabileceğinden riskleri bölgelere de taşıyabilmektedir.
Unutulmamalıdır ki Amerika’da meydana gelen ikiz kule saldırısı sonrası yapılan araştırmada 2977 kişi hayatını kaybetmiş ancak 24000 kişi de çeşitli kanser hastalıklarına yakalanmıştır. Bu nedenle tüm idarecilerimize Bilim adamlarımıza ve uzmanlarımıza kulak vermelerini tavsiye ediyoruz.
Soru: Deprem sonrası geride kalan bu maddeyi ne kadar tahmin ediyorsunuz?
Deprem sonrası enkaz ve yıkım sonucu ortaya çıkan moloz hacminin 100 milyon metreküpü aşacağını, tahmin ediyoruz. Ancak bu molozlar yukarıda bahsettiğimiz ASBEST ve TEHLİKELİ MADDELERE kontamine olmuş molozdur. Dolayısıyla bizim için bu molozların tamamı risk barındırmaktadır” ifadelerini kullandı. ŞEHİRDE BU HAFTA