Demirini Al Molozu Bırak!


6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan Adıyaman’da enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Enkaz kaldırma sırasında yeterince sulamanın yapılmaması ve demirin alınıp molozun yerinde bırakılması vatandaşın tepkisine neden oluyor.

post

 Şehirde Bu Hafta    16.10.2023 10:51:32  


Depremde binlerce binanın yıkıldığı ya da ağır hasar aldığı Adıyaman’da, enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Ağır hasarlı binaların yıkım ihalesini alan firmaların, yıktıkları çoğu binanın molozunu yerinde bırakmaları vatandasın tepkisine neden oluyor. Molozlarda asbest tehlikesinin olduğunu dile getiren vatandaşlar, “Yıkılan binalardaki demir özenle ayrıştırılıp alınıyor, molozda olduğu yerde bırakılıyor, moloz para etmediği için mi kaldırılmıyor “diyerek tepki gösterdiler.

6 Şubat depremlerinde Adıyaman’daki binaların yaklaşık yüzde 70’i ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Enkaz kaldırmalarla ilgili zaman zaman kamuoyunda tartışmalar yaşanılıyor. Bazı firmalar yıkım esnasında yeterince sulama yapmadıkları için çevreyi toz bulutu kaplıyor. Bu da vatandaşın tepkisine neden oluyor.

Demir alınıyor, moloz bırakılıyor

Ağır hasarlı binaların yıkım ihalesini alan firmaların binalardan arta kalan molozları kaldırmadıklarını söyleyen vatandaşlar, molozların hem insan sağlığını tehdit ettiğini hem de çevreyi kirlettiğini bunun da kendilerini rahatsız ettiğini dile getirdiler.

İşte gazetemize konuşan vatandaşların tepkileri:

“Bizler 6 Şubat depremlerinde hem canımızı hem de malımızı kaybettik. Kimimiz uzun süre çadırlarda kaldık, kimimiz konteynır kentlerde yaşıyoruz. Evi az hasarlı veya hasarsız vatandaşlarda evlerinde kalıyor. Ağır hasarlı binaların yıkımında ortaya çıkan sorunlar bizi daha da üzüyor. Bir taraftan yeterince güvenlik önlemi alınmazken diğer taraftan yeterince sulama yapıldığı için toz dumanın içinde kalıyoruz. Asıl önemlisi de firmalar demiri özenle seçiyor ama molozu da olduğu yerde bırakıyorlar. Bu kabul edilemez. Moloz hastalıktır, çevre kirliliğidir. Rüzgarla birlikte molozların hepsi çevreye yayılıyor. İnsan düşünmeden edemiyor, molozlar para etmediği için mi yerinde bırakılıyor? Yetkililerin bu soruna bir an önce el atmaları lazım. Bir vatandaş olarak artık normal hayatta dönmek istiyoruz, sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Depremin üzerinden neredeyse 9 ay geçecek hala molozları konuşmak üzüyor insanı” dedi.

“Yeterince sulama yapılmıyor”

Başka bir vatanda ise, sulamanın yeterince yapılmadığı için şehrin toz içinde kaldığını söyleyerek şunları dile getirdi.” Ağır aksak da olsa ağır hasarlı binalar yıkılıyor. Yıkım esnasında yeterli sulama yapılmıyor. Her bir bina yıkıldığında etrafı toz bulutu sarıyor. Bu da bizi rahatsız ediyor ve uzmanların dediğine göre asbest içerdiği için ilerde hastalığa da yol açacak. Depremden sağ çıkanlarda bu tozun dumanın içinde hasta olacaklar. Birde enkazlar tamamen kaldırılmıyor, yani temele inilmiyor, neden tamamen kaldırılmıyor anlamış değilim. Lütfen sesimizi yetkililere iletin toplumu rahatsız eden bu sorunları çözsünler” ifadelerini kullandı. ŞEHİRDE BU HAFTA 

#deprem,adıyaman,enkaz,moloz,tepki