Adliyedeki rüşvet çarkına soruşturma


İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın 'Adliyede tuz koktu' raporuna tepkiler sürerken iddialarıyla ilgili TBB ve 81 il barosundan ortak açıklama geldi. Adliyedeki bazı hakimlerin rüşvet aldığı iddialarının takipçisi olduklarını belirten TBB ve il baroları “İddialar soyut ve gerekçesiz söylemler değil. Hâkimlerin tarafsızlığına şüphe düşürecek nitelikte. HSK iddialarla ilgili harekete geçmeli” dedi. Adalet Bakanı da, adliyedeki rüşvet çarkına soruşturma başlatıldığını duyurdu.

post

 Güncel    17.10.2023 14:04:04  


Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 81 il barosu, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın HSK’ya da gönderdiği, İstanbul Anadolu Adliyesi'nde bazı hakimlerin rüşvet aldığı iddialarıyla ilgili ortak açıklama yaptı. İddiaların 'soyut ve gerekçesiz söylemler' değil, bir Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ortaya konan iddialar olduğu belirtilen açıklamada “İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ortaya konan vakalar, hâkimlerin tarafsızlığına şüphe düşürecek niteliktedir” denildi. TBB ve barolar, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nu iddialarla ilgili harekete geçmeye çağırdı.

TBB ve 81 il barosunun ortak açıklaması şöyle:

"İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu arasındaki resmî yazışmaların bir kısmı kamuoyuna yansımış ve gündem hâline gelmiş; ardından bu konuya ilişkin yayın ve erişim yasağı getirilmiştir. Resmî yazışmalarda dile getirilenler soyut ve gerekçesiz söylemler değil, bir Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ortaya konan iddialardır.

'AĞIR SORUMLULUK, TEK BİR ŞÜPHENİN DAHİ VARLIĞINI KALDIRMAZ'

Yargının işleyişinde etik ilkelerin gözetildiğinin görülmesi, yurttaşların yargıya güvenini artırarak hukukun üstünlüğünü pekiştirecektir. Çünkü adaletin yalnızca tecelli etmesi yetmez; tecelli ettiğinin görülmesi de gerekir. Bunu sağlamanın yolu, şeffaf ve hesap verebilir bir sistemin inşa edilmesinden geçer. Münferit vakalarda, yargı mensupları hakkında en küçük bir şüphe dahi, bütün bir adalet ve yargı sisteminin sorgulanmasına sebep olacaktır. Zira yargı mensuplarının yüklendikleri ağır sorumluluk, tek bir şüphenin dahi varlığını kaldırmaz.

'VAKALAR, HÂKİMLERİN TARAFSIZLIĞINA ŞÜPHE DÜŞÜRECEK NİTELİKTE'

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ortaya konan vakalar, hâkimlerin tarafsızlığına şüphe düşürecek niteliktedir. Gelinen aşama itibariyle, yargının tarafsızlık ve bağımsızlık niteliğini koruma görevi, başta Hâkimler ve Savcılar Kurulu olmak üzere idari ve adli makamlara düşmektedir. Beklentimiz, ilgili kişilerin lekelenmeme haklarına da riayet edilmek suretiyle, adalet ve yargı sistemimizin bu tür iddialar karşısında ivedilikle harekete geçeceğinin açık bir şekilde gösterilerek, kamuoyunda yargının zarar görmesinin engellenmesidir. Türkiye Barolar Birliği ve Barolar, yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının korunması için kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek, sürecin sonuna kadar takipçisi olacaktır."

ADALET BAKANI: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen ihbar dilekçesinde bahsedilen iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Bahse konu olan iddialarla ilgili HSK’nin ilgili dairesince gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığını duyuran Adalet Bakanı Tunç, verilen izin üzerine HSK Teftiş Kurulunca müfettiş görevlendirildiğini belirtti.

'ASLA MÜSAADE EDİLMEYECEK'

Bakan Tunç sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Hakimler ve Savcılar Kurulu, Anayasa ve mevzuatımızdan aldığı yetki ile bahse konu iddiaları titizlikle araştıracak, yapılacak inceleme ve soruşturma sonucunda gerekli işlem tesis edilecektir. Somut delillerle ortaya konulan ve suç teşkil eden hiçbir iş ve eylem karşılıksız kalmayacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Bununla birlikte; söz konusu ihbar dilekçesi ile gündeme getirilen bazı iddialarla ilgili olarak genelleme yapıp adaletin tecellisi için fedakarca çalışan yargı teşkilatımızın tüm mensuplarını töhmet altında bırakacak ve adalete güveni zedeleyecek açıklamalar ve yorumlardan kaçınmak gerekir. İster yargı içinden ister dışından; yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili olarak yanlış tutum ve davranışlara tevessül edenlere asla müsaade edilmeyecektir” ifadelerini kullandı. Kaynak: KARAR

#adliye,rüşvet,soruşturma,hsk,adalet bakanlığı