Başkan Karaman: Türkiye Petrolleri İşçisi Hakkını İstiyor!
Petrol-İş Sendikası Adıyaman şubesi başkanı Mehmet Karaman, Türkiye Petrolleri işçisinin her damla petrolde alın terinin olduğunu söyleyerek, “Ekonomik sıkıntıların faturası enerjide bağımsızlık ateşini yakan Türkiye petrolleri işçisine çıkartılamaz. İşçilerimizin hakkı verilmelidir” dedi.

Haberde insan 20.03.2024 12:04:33
Kaynak: ŞEHİRDE BU HAFTA
Petrol-İş Sendikası Adıyaman şubesi başkanı Mehmet Karaman ve sendika üyeleri, Türkiye Petrolleri Adıyaman Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Başka Karaman, “Enflasyon artarken ve alım gücü hızla gerilerken bu durum artık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Ayrıca kamu uygulamaya konulan tasarruf tedbirleri gerekçesiyle fazla mesai ücretlerimiz ödenmemektedir” dedi.
Başkan Karaman sözlerini şöyle sürdürdü:
“1954 yılında kurulan Türkiye petrolleri 70 yıl boyunca enerji politikalarımızda belirleyici olmuştur. Ekonomide lokomotif işlevi görmüş ürettiği katma değerle ülkemizin kalkınmasında önemli bir rol oynamıştır. Türkiye petrollerinin çıkardığı petrol doğalgaz canla başla çalışan işçinin alın teri ile değere dönüşmektedir. Karadeniz'de keşfedilen doğalgazda Gabarda çıkarılan kaliteli petrol de Türkiye petrolleri işçisinin emeği vardır. Gabarda günlük üretimin 37 bin varile çıkmasında en büyük pay işçinindir. Üretimde günlük 100 bin varil hedefine de yine işçinin emeği ve fedakarlığı ile ulaşılacağı bilinmelidir. Enerjide keşif ve üretim atılımı Türkiye petrolleri işçisinin gecesini gündüzüne katarak ağır ve riskli koşullarda yaptığı çalışma ile sağlanmaktadır. Hal böyleyken Türkiye petrolleri kişinin emeğinin karşılığı karşılığını alamaması büyük bir çelişkidir. Ücret seviyeleri yapılan iş ve çalışma koşulları göz önüne alındığında diğer kamu kuruluşlarındaki düzeyin altında kalmıştır.
“EKONOMİK SIKINTILARINI FATURASI İŞÇİYE KESİLEMEZ”
Enflasyon artarken ve alım gücü hızla gerilerken bu durum artık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Ekonomik sıkıntılarını faturası enerjide bağımsızlık ateşini yakan Türkiye petrolleri işçisine çıkartılamaz. Ayrıca kamu uygulamaya konulan tasarruf tedbirleri gerekçesiyle fazla mesai ücretlerimiz ödenmemektedir. Düşürüldüğü belirtilen mesai kotaları nedeniyle yaptığımız mesainin döktüğümüz alım terinin karşılığı verilmemektedir.
“FEDAKÂRCA ÇALIŞAN İŞÇİNİN SESİNE KULAK VERİLMELİDİR”
Soruyoruz, ülkemizi yasa boğan depremden en fazla etkilenen büyük travmalarla baş başa kalan buna rağmen bölgedeki deprem sonrası çalışmalarda en ön safta olan Türkiye petrolleri işçisinin sorunları niye görmezden geliniyor? Sendikamız bu sorunların giderilmesi ve işçinin hakkını alması için kurum yönetimi ile görüşmeler yapmakta ve gelişimlerde bulunmaktadır. Bu doğrultuda 2023 Aralık ayında yapılacağı belirtilen ancak 1 Ocak itibari ile hayata geçirilen intibak çalışması olumlu olmakla birlikte ücretlerde beklentileri karşılanmamıştır. Bu düzeltme geçmişten bu yana entegre faaliyet yürütülen kurumların ve sektörün oldukça gerisinde kalmıştır. Ekonomik sıkıntıları ve kamuda tasarruf tedbirlerinin bedeli Türkiye petrolleri işçisine ödetilemez, hızla gerekli çalışmaların gündeme alınmasına ve ücret düzeylerinde düzeltme gerçekleştirilmesini talep ediyoruz. Emeğimizin karşılığının verilmesini ve mesai ödemelerinin bir an önce yapılmasını istiyoruz. Enerjide keşif ve üretim atılımında fedakârca çalışan işçinin sesine kulak verileceğine ve sorunların sağlığı ile bir yaklaşımla çözüleceğine inanıyoruz. Enerjide bağımsızlığın sağlanması için çıkarılan hep her petrol damlasında alın teri olan petrol ilişkisi işine ve haklarına sahip çıkmayı sürdürecektir” ifadelerini kullandı.
Basın bildirisinin okunmasından sonra yürüyüşe geçen sendika üyeleri, daha sonra olaysız dağıldılar.