Adıyaman’ın Yerel Ürünleri Markalaşıyor


Adıyaman’ın kendine has yerel ürünleri markalaşıyor. Organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Naz Gıda isimli şirket, Gurmezar markasıyla Adıyaman’ın peynirini hem yurt içine hem de dünyaya tanıtıyor.

post

 Ekonomi    22.04.2024 10:05:36  


Adıyaman tarihi ve turistik mekanlarıyla adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Son yıllarda yerel ürünlerini markalaştıran ulusal ve uluslararası piyasalara açan Adıyamanlı girişimcilere yenileri eklendi.

Adıyaman tütünü markada rüştünü ispat ederken, son yıllarda gıda ürünlerinde ciddi bir markalaşma göze çarpıyor. Badem, Nar, Çiğköfte, Dut başta olmak üzere birçok ürün ulusal ve uluslararası piyasalarda kendine yer buluyor. Bu ürünlere Adıyaman peyniri de eklendi. Süt ve süt ürünlerinden üretilen birçok ürün pazarlarda alıcı buluyor.

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Naz Gıda Ltd. Şirketin sahibi iş insanı Gani Bereket, Adıyaman’ın yerel ürünü peyniri dünya piyasasına sunacaklarını söyledi. Bereket, bünyemizde şu an yaklaşık 30 kişi çalışıyor. İki gıda mühendisimizin kontrolünde hijyenik şartlarda 17 çeşit ürün üretiyoruz” dedi.

Konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan İş insanı Bereket şunları dile getirdi:

“ADIYAMAN PEYNİRİNİ BAŞKA İLLERİN PEYNİRİ DİYE PAZARLIYORLAR”

“Adıyaman Naz gıda olarak 2020 yılında Pandemi ile beraber kafe restoranımızın kapanmasıyla yeni arayışlar içerisine girdik. Yine bu gıda sektörü içerisinde Adıyaman’ın potansiyel ve yöresel ürünler ile ilgili bir çalışma yaptık. Çalışma ekibimizin içerisinde gıda mühendisimizin de olması münasebetiyle özellikle Adıyaman’ın çok Niş ürünlerinin olduğunu zaten biliyorduk ve bu ürünlerin özellikle ulusal alanda maalesef yetersiz tanıtıldığını ve tedarikçiye ulaşması konusunda sıkıntıları gördük. Bu alanda kendi içimizde bir çalışma başlattık, özellikle Adıyaman peyniri civar komşu illerden gelinip alınıp civar illerin peyniriymiş gibi satılmaya başladığını görünce üzüldük. Biz Adıyaman peynirini üretiyoruz ama civar iller bu peyniri Urfa peyniri Malatya peyniri, Antep peyniri diye satıyorlardı.  Biz bu neden böyle bir markamız olsun diye bir çalışma yaptık. Bu çalışmamız yaklaşık altı ay sürdü.

“ÜRÜNLERİMİZ TAMAMEN DOĞAL”

Biz özel bir reçete hazırladık çünkü bu ürün tamamen doğal olduğu için birçok ilçemizde köylerimizde kadın eliyle kadın emeğiyle yapılan bir ürün. Dolayısıyla her ilçede farklı farklı tatlar oluşmaya başlayınca biz de bu işi reçeteye dökelim dedik, reçete çalışmamız ortalama altı ay sürdü. Reçete çalışması sonucunda biz her gün her hafta veya her ay insanlar bu peynir yediklerinde ya bu hafta farklıydı diğer hafta daha farklı demeyecekler, dolayısıyla bizim de bu konuda yaptığımız çalışma boşa gitmedi çünkü, özellikle lezzet konusunda tek lezzete düştük ve her zaman aynı ürünü üretmenin gururunu yaşıyoruz. Bir taraftan da çiftçimize destek oluyoruz çiftçilerimizin özellikle virüsten ayrı çiftliklerinden alınan süt işletmemizde yine kadın eliyle yine eski usul yine otantik ve Nish bir ürün olarak çıkarıyoruz ama bu sefer marka adı altında çıkarıyoruz. Artık Adıyaman’ın da bir markası var. inşallah coğrafi işaretine de başvurduk Adıyaman belediyesiyle beraber Adıyaman peynirinin coğrafi işaretini aldıktan sonra ulusal arenada daha çok söz sahibi olacağız. Gurmezar markamız adı altında 17 ürünümüz var, bunların içerisinde kuru duttan dut pekmezine, üzümden nar ekşisine yoğurt, lor ve tereyağına kadar ürünlerimiz mevcut. Adıyaman’da potansiyel ürünlerimiz olmasına rağmen ulusal arenada eksikliğini hissettik. Başka bir hedefimiz de peynirimizi sadece ulusalda değil uluslararası arenada da inşallah pazarlamak istiyoruz. Neden bir İtalyan bir Fransız peyniri bu kadar rağbet görüyor da Adıyaman peyniri neden görmesin?  Adıyaman’ımızın doğal coğrafyası uygundur. Adıyaman’da dokuz tane coğrafi işareti var inşallah 10.’unucu da Adıyaman peyniri olur” ifadelerini kullandı. ŞEHİRDE BU HAFTA

#peynir,badem,dut,adıyaman,naz gıda,gurmezar,gani bereket