Hasat Var, Fiyat Yok!


Adıyaman’da hububat hasadı başladı. Çiftçiler, artan maliyetlerden dolayı buğday ve arpada enflasyon oranında bir fiyat artışı bekliyor. Bir kilogram buğdayın maliyetinin en az 10-11 lira olduğunu dile getiren Kahta ziraat odası başkanı Rüştü Turanlı, çiftçimizi mağdur etmeyecek ve yüzünü güldürecek bir taban fiyat beklediklerini söyledi.

post

 Ekonomi    03.06.2024 11:11:22  


Yükselen maliyetler ve baskılanan fiyatlar hububat üreticisini zor durumda bırakıyor. Adıyaman’da hububat hasadı başladı. Çiftçiler artan maliyetler nedeniyle enflasyon oranında bir fiyat artışı bekliyor. Ancak, çeşitli ekonomik faktörler buğday fiyatlarını baskılayabilir, bu da çiftçilerin üretim iştahını azaltabilir. TÜİK verilerine göre, buğday üretiminde artan girdi maliyetleri ve düşük fiyat beklentisi, çiftçileri endişelendiriyor. Üreticiler, enflasyonun etkisiyle gelirlerinin erimesinden korkuyor. Bu durum hem üretim miktarını hem de ülkenin gıda güvenliğini olumsuz etkileyebilir.

Hasat döneminin başladığı Adıyaman’da, artan maliyetlerden dolayı çiftçilerimiz buğday ve arpada açıklanacak taban fiyatlarını merakla bekliyor. Özellikle son yıllarda artan girdi maliyetleri, açıklanan taban fiyatların üzerinde kalmakta ve üreticiyi mağdur etmektedir.

“Girdi maliyetleri çok yüksek”

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, konu ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada şunları dile getirdi. “Girdi maliyet hesaplarına göre 1 kg buğday üretmek için 10,5- 11,0 TL/kg para harcanmaktadır. Tabi bunun en önemli nedenlerinden birisi üreticilerimizin kullanmış oldukları mazot, ilaç, gübre, işçilik, vb. fiyatlarındaki artışlardan kaynaklanmaktadır. Halihazırda, Kâhta ilçemizde yaklaşık 170 bin dekarlık alanda arpa, 120 bin dekarlık alanda buğday ekim alanı bulunmaktadır. İlimizde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yetkilileriyle görüştük bu yıl herhangi bir sorun olmadığını söylediler.

Üreticilerimizin taban fiyat olarak beklentileri;

Ekmeklik buğdayda 13₺+2₺pirim,

Makarnalık buğdayda 14₺+2₺ pirim

 Arpada ise ; 12₺+1₺ pirim.

Son yıllarda ülkemiz maalesef artan nüfusu paralel olarak hububat ithalatını yapar duruma gelmiştir. Son 2-3 yılda buğday ithalatımız ortalama olarak 10 milyon ton civarındadır. Üreticilerimizin talepleri karşılanır ve desteklemeler yapılırsa, yurt dışına ödediğimiz dövizde azalma ve tahıl üretimde sürdürebilirlik artacaktır. Üreticilerimize şimdiden bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum” ifadelerini kullandı. ŞEHİRDE BU HAFTA

#hasat,arpa,buğday,adıyaman,fiyat,ziraat odaları,rüştü turanlı