Başkan Asnuk: Açıklanan Hububat Fiyatları Tam Bir Hayal Kırıklığı!


Açıklanan hububat fiyatlarının tam bir hayal kırıklığı yarattığını söyleyen Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Haşim Asnuk, “Çiftçilerimiz pozitif bir ayrımcılık beklerken açıklanan fiyatlar çiftçilerimizin alın terini emeğini yok saymıştır” dedi.

post

 Ekonomi    07.06.2024 20:42:30  


Başkan Asnuk’un açıklamalarından satır başları:

 “2024 yılı Hububat alım fiyatları Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından gecikmeli bir şekilde açıklandı. Ekmeklik Buğday için ton başına 9,250 TL ve makarnalık buğday için 10,000 TL fiyat belirleyen TMO, arpa fiyatını ton başına 7,250 TL olarak belirledi. Hububatta destekleme primi ise buğday için ton başına 1,750 TL ve arpa için 750 TL olarak duyuruldu. Böylece, destekleme primi sonrası fiyatlar ekmeklik buğdayda 11,000 TL, makarnalık buğdayda 11,750 TL ve arpada 8,000 TL'ye kadar çıkabilecek.

“FİYATLAR ÜRETİCİLERİ ZOR DURUMDA BIRAKMIŞTIR”

Hatırlanacağı üzere geçen yıl 6 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından TMO’nun buğday alım fiyatı ton başına kırmızı ve beyaz sert ekmeklik buğday için 8 bin 250 TL, makarnalık buğdayda 9 bin TL ve arpada 7 bin TL olarak açıklanmıştı. Taban fiyatlara ek olarak buğdayda ton başına 1.000 TL, arpada ise ton başına 500 TL prim desteği duyurulmuş ve söz konusu primler geçtiğimiz haftalarda daha yeni ödenmişti. Böylece geçen yıla göre prim hariç şekilde ekmeklik buğdayda yüzde 12,1, makarnalık buğdayda yüzde 11,1 ve arpada %3,6 artış yapıldı. Prim dahil şekilde hesaplandığında ise ekmeklik buğday fiyatında yüzde 18,9 artış gerçekleşirken, makarnalık buğdayda yüzde 17,5 ve arpada ise yüzde 6,66 artış oldu. Açıklanan fiyatlar, üreticileri büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır. 2024 yılı hububat kg maliyet 10,87 TL ve yaşanan yüksek enflasyona rağmen söz konusu açıklanan fiyatlar üreticileri zor durumda bırakmıştır. Artan girdi maliyetlerine rağmen üretmekten geri durmayan Çiftçilerimizi pozitif bir ayrımcılık beklerken açıklanan fiyatlar ile çiftçilerimizin alın terini emeğini yok saymıştır.

“ÇİFTÇİ BİTME NOKTASINA GELMİŞ”

Geçmiş yıllarda buğday alım fiyatını Cumhurbaşkanı açıklarken bu yıl fiyatlar sessiz sedasız bir şekilde sosyal medya üzerinden öğrenmiş olduk. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmamış olması fiyatın düşük belirlendiğinin en önemli göstergesi. Çiftçilerin tek derdi düşük fiyat değil tabi ki. TMO Randevu sistemindeki sıkıntılar ödeme takvimi olarak yaklaşık 60 gün olarak belirlenmesi TMO’nun buğday 'almama' politikası uygulayacağını gösteriyor. Enflasyonun rekor üstüne rekor kırdığı ve ayrıca yüksek girdi maliyetleri ile çiftçilerimiz bitirilme noktasına getirilmiş ve üretime küstürülmüştür. Bu vesile ile ülkemiz dışa bağımlı hale gelecektir. Çok geç kalınmadan açıklanan bu fiyatların revize edilerek çiftçilerimizin üretime devam etme noktasında katkı sunulması gerekir” ifadelerini kullandı.ŞEHİRDE BU HAFTA

#haşim asnuk,saadet partisi,adıyaman,şehirde bu hafta