Rektör Keleş: Üniversitemiz Yüz Yüze Eğitime Hazır
6 Şubat depremlerinde başta Tıp, Diş ve Eczacılık fakülteleri olmak üzere birçok binanın ya yıkıldığı ya da ağır hasar aldığı Adıyaman üniversitesinde, deprem yaraları sarılıyor. Geçen sene sadece yüzde 15 dolayında öğrencinin yüz yüze eğitim gördüğü üniversite, 2024-2025 Eğitim Öğretim yılında tüm alanlarda yüz yüze eğitime geçiyor.

Eğitim 23.07.2024 10:31:34
Haber: Ferhat Vural
ADIYAMAN- ŞEHİRDE BU HAFTA
Adıyaman üniversitesine 1 Ağustos 2023’te atanan Rektör Mehmet Keleş, 1 yıllık çalışmalarını gazetemize değerlendirdi. Rektör Keleş, “6 Şubat depremlerinde kentimiz büyük yıkım yaşadı. Tabi bu yıkımdan üniversitemizde nasibini aldı. Birçok akademisyenimizi, personelimizi, öğrencimizi kaybettik. Birçok binamız ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Acımız elbet büyüktür. Başta Devletimiz olmak üzere, duyarlı kurum ve hayırsever iş insanlarımızın katkılarıyla üniversitemizi 1 yılda eğitim ve öğretime hazır hale getirdik. Gerekli onarım ve tadilatları yaptık. Ve üniversitemizi 2024-2025 eğitim öğretim yılında %100 yüz yüze eğitime geçecek şekilde hazırladık.”
Rektör Keleş’in gazetemize yaptığı açıklamalardan satır başları:
“Üniversitemiz depremde büyük hasar aldı”
“Adıyaman üniversitesine 1 Ağustos 2023 tarihi itibariyle rektör olarak atandım. Tabi üniversitemiz depremde çok hasar almıştı. Normal depremin verdiği hasarın yanında üniversitemiz koordinasyon merkezi olarak da kullanıldı. Koordinasyon merkezi olarak kullanılmasının yanı sıra büyük araçlar yollara ve kaldırımlara çok zarar verdi. İnsanların burayı kullanması hakeza. Üniversitemizi 2023-2024 eğitim ve öğretime açtığımızda yüzde 19’la ancak yüz yüze eğitime geçebildik. İkinci dönemde yüzde 60. Çünkü fakültelerimizde, dersliklerimizde, kantinlerimizde, yemekhanemizde büyük hasar vardı. Çalışmalarımıza hızlı başladık, yemekhanemizi, kantinimizi, dersliklerimizi, fakültelerimizi, meslek yüksek okullarımızın tadilat ve tamirat ihalelerine çıktık. Bunların çoğunu bitirip mart ayında yüzde 60 ile 10-12 bin öğrenciyle yüz yüze eğitimi verecek duruma getirdik.
Tabi bu süreçler kolay olmadı. İhale için çok yüksek teklifler geldi bunları yeniden değerlendirdik. Halen bazı birimlerde onarım ve tadilat işleri devam etmesine rağmen bunların ekim ayına yetişeceğine inanıyoruz ve üniversitemizi 2024-2025 eğitim öğretim yılında yüzde yüz yüz yüze eğitime hazır hale getirmek için yoğun çaba içerisindeyiz.
“Diş Fakültemizi faaliyete geçirdik”
Bunun yanında biliyorsunuz diş hekimliği fakültemiz vardı, depremde ağır hasar aldı ve yıkıldı. Göreve başlamamdan 1 ay sonra hekim olmam itibariyle, diş fakültemizi kampüsümüzün içine alarak 35 üniti hemen faal hale getirdik. Bunda hızlı olmamızın nedeni, diş fakültemizin insanlarımıza sağlık hizmeti vermesi ve insanımız çevre illere gitmek zorunda bırakılmamasıdır. Daha önce Malatya da çalıştığım için, hastaların çevre illere gidince ekstra bir külfet ve masrafa katlandıklarını biliyorum, İnsanımızı bu külfetten kurtardık. Bugün itibariyle 85 ünitimiz aktif olarak hizmet vermektedir.
“TOKİ ile protokol yaptık”
Daha önce yatırım planında olan tıp morfoloji binası, diş hekimliği fakültesi ve 72 adet lojmanın yapımı için TOKİ ile protokol yaptık, TOKİ bu binalarımızı yapacak. Bu bizim için büyük avantaj. Ayrıca hayırsever Erdemoğlu ailesi ile 56 dairelik lojman protokolü imzaladık, inşaat süreci başladı. Bunun yanı sıra kütüphanemizi de yatırım programına aldık. Kütüphane bir eğitim kurumu için çok önemlidir. Ayrıca geniş kapsamlı bir konferans salonu da yapmayı planlıyoruz.
“İTÜ’den teknik heyet getirttik”
Tabi depremden sonra İTÜ’den teknik bir heyet getirdik. Tüm binalarımızı kontrol ettirdik. Çıkan rapor neticesinde Rektörlük binamız, devlet konservatuar binamız, Gölbaşı MYO ile eski teknik meslek yüksek okulu binalarımız ağır hasarlı oldukları için yıkılacak.
“Depremden sonra giden akademik personelimizi telafi ettik”
Akademik personele gelince, özellikle tıp fakültesinde depremden sonra bazı ayrılmalar oldu. Sağlık sektöründe iş alanları daha geniştir. Devlette çalışabilir, özelde çalışabilir, özel muayene açabilir vs. Depremin yarattığı koşullar nedeniyle barınma, çocukların eğitimi nedeniyle bazı ayrılmalar oldu. Hekim olmamız itibariyle çok geniş kesimlere ulaşabildik. Hekim ve yönetici arkadaşlara ulaştık, bu açığı kısa sürede telafi edip şu an hizmeti aksatacak bir noktada değiliz.
“Deprem çalıştayı yaptık”
Malumunuz deprem bölgesinde yaşamaktayız. Üniversitemizde kapsamlı bir deprem çalıştayı düzenledik. Çıkan raporları başta valilik ve belediye olmak üzere resmi olarak tüm kurumlarda gönderdik. Ayrıca Çelikhan yüzen adalar için kapsamlı bir proje hazırladık Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunduk.
Besni ilçemizdeki Mimarlık Fakültesinde Ebe ve hemşirelik bölümlerini açtık. Erdemoğlu ailesi ilk ona girecek öğrencilere 4 bin, ilk 20’ye 3 bin geriye kalan öğrencilere de her ay 2 bin 500 lira burs verecek.
“Depremzede öğrencilerimize burs imkanı yarattık”
Depremzede öğrencilerimize valilik oluruyla burs imkanı yarattık. Psikolojisi bozulan öğrencilerimiz için çeşitli sosyal kültürel etkinlikler düzenledik.
“Üniversite öğrencilerimizin barınma sorunu yok”
Üniversitemizi tercih eden öğrencilerin yaklaşık yüzde 50’si Adıyamanlı. Bu öğrencilerimiz genelde ailelerinin yanında kalıyorlar. Geriye kalan öğrencilerimizin çoğu da KYK yurtlarında kalıyor. Yurtlarımızda bir barınma sıkıntısı yok. Depremde az hasar alan binaların da onarımı yapıldı.
“Deprem hedeflerimizi değiştirdi”
Depremden sonra geldiğimiz için tabi hedeflerimiz de değişti. Öncellikle depremde zarar gören üniversitemizi hızlıca onarıp eğitim öğretime açmaya odaklanıyoruz. Deprem olmasaydı neleri düşünürdük diye sorarsanız, örneğin hukuk fakültesi ve benzeri bölümlerin açılması, üniversitemizin bilimsel alanda çalışmalar yapması, araştırma/geliştirme vs çalışmalara daha ağırlık verirdik. Şu deprem havasını üzerimizden atarsak inşallah kafamızdaki projeleri gerçekleştirmek için çaba sarf edeceğiz.
Şunun da altını çizmek istiyorum. Aselsan, habersan vb kurumlarla görüştük sağ olsunlar hepsi bize destek çıktı. Devletimizden ne istediysek aldık. Hiçbir talebimiz geri çevrilmedi. Burada katkı sunan herkese sizin aracılığınızla teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.
Adıyaman üniversitesi:
Toplam 14 bölümde eğitim veren üniversitede 97 Profesör, 161 Doçent Dr. 239 Dr. Öğretim Üyesi, 157 Öğretim görevlisi, 212 Araştırma görevlisi toplamda 866 akademik personel bulunmaktadır. İdari personel sayısı 832 kişi. Öğrenci sayısı ise 16 bin 154 kişi.