KESK şubeler platformu: Şehrin moloz görüntüsünden kurtulması lazım
KESK Adıyaman şubeler platformu, “6 Şubat depreminin üzerinden 18 ay geçmesine rağmen deprem yaralarının hala sarılmadığını ve bu gidişle uzun yıllar sarılamayacağı görülmektedir.”
Haberde insan 06.08.2024 17:25:24
KESK Şubeler platformu adına açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası(TMMOB) Adıyaman Temsilcisi Tuncay Kaya şunları dile getirdi:
“6 Şubat depremlerinin üzerinden 18 ay geçti, bir kez daha yaşamını yitirenleri saygı ile anıyoruz yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
Yaşadığımız deprem azımsanmayacak bir deprem olmakla beraber gelinen noktada depremin yaralarının sarılamadığı gibi
Kalıcı konutların halen bitmemiş olması, konteynerlerde yaşamakta olan insanlarımızı bir hayli zorlamaktadır. Hepimizin bildiği üzere konteynerlerde yaşam geçici olmalıdır. Uzun süreli konteynerlerde yaşamak insanlarımızın psikolojisini de kötü etkilemektedir.
Kalıcı konutların yapıldığı bölgelerde sosyal donatıların (okul, sağlık ocağı, market vs.) yapımında geç kalınması kısmen biten kalıcı konutlara vatandaşların taşınmak istemeyişine sebebiyet vermektedir.
Bilindiği üzere yapımı devam eden Kalıcı Konutlar kent merkezinin dışındadır. Bu kalıcı konutların şehir ile bütünlüğü sağlanamazsa gerek sosyal hayatı gerek ticari hayatı olumsuz etkileyecektir. Deprem sonrası şehir görüntüsünden uzaklaşan kentimizin kalıcı konutlarla entegrasyonu sağlanamazsa kentimiz ve kentte yaşayan bizler yeni sorunlarla karşı karşıya kalacağız.
6 Şubat depremleri açık bir şekilde göstermiştir ki yapı denetim hizmeti en temelde bir kamu görevi olarak ele alınmalı, serbest piyasa koşullarına terk edilmemelidir. Çünkü bir yapı, mülkiyeti ister devlette ister gerçek kişilerde, isterse özel kuruluşlarda olsun doğrudan toplumun güvenliğini, tarihini, kültürünü, konforunu, ekonomisini ve çevresini etkileyen/ilgilendiren bir varlıktır. Bu özelliklerinden dolayı yapılar kamusal varlıklardır.
6 Şubat depremleri sonrasında ortaya çıkan sonuçlara göre yaşanan yıkımlarda önemli bir özelliğe sahip olan Adıyaman’daki betonun kalitesizliği deprem öncesinden çok da farksız sayılmaz. Halen Adıyaman’da üretilen hazır betonlarda doğal dere çakılı ve dere kumu kullanıldığı bilinmektedir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.
Yapıların İnşa Aşamasındaki Mühendislik Hizmetleri Hayati Önemdedir. Deprem ve diğer afetlerin yapılarda yaratmış olduğu hasarların çok büyük bir kısmının imalat kusurlarından kaynaklandığı bilinmesine rağmen inşa sürecinin temel aktörü olan şantiye şefliğine gerekli önem verilmemektedir. Uygulamada şantiye şefliği hizmeti sadece resmi prosedürleri tamamlamak amacıyla kağıt üzerinde kalmaktadır. Dolayısıyla Şantiye Şefliği formalite olmaktan çıkarılmalı, her şantiyede tam zamanlı olmak üzere bilgili ve işin gerektirdiği deneyime sahip mühendisler vasıtasıyla yapılması sağlanmalıdır.
Önceden dere yatağı olup zamanla sel suları veya insan kaynaklı doldurulan bölgelerin tespit edilip bu bölgelerin imara kapatılmadan Yerinde Dönüşüm Modelinin uygulanması çok yanlış bir uygulamadır. Acilen böyle yerlerin tespit edilip imara kapatılması gerekmektedir.
Sonuç olarak, yaşadığımız depremin acılarını unutup yaralarımız sarabilmemiz için toplumun ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Şehrimiz boş arsalardaki moloz görüntüsünden bir an önce kurtulması gerekmektedir. Konut ihtiyacı sorununa çözümler bulunup, sosyal ve kültürel hayatın gelişimi sağlanmalıdır. Vatandaşlarımızın deprem sonrası yaşadığı travmayı atlatabilmesi için sosyal etkinliklerin arttırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasına, Adıyaman Tabip odası Başkanı Doç. Dr. Erdal YAVUZ, İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Tuncay Kaya, SES Eş Başkanı İbrahim Halil Aydın, Adıyaman Barosu Başkanı Bilal Doğan ve Eğitim Sen Adıyaman şube Başkanı Zeynel POLAT katıldı. ŞEHİRDE