Çiftçiyi Kuraklık Endişesi Sardı!


Adıyaman’da hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağmurun yağmaması nedeniyle çiftçilerin endişeli bekleyişi sürüyor.

post

 Güncel    11.11.2024 12:41:41  


Havaların kurak geçmesi ve yaklaşık bir aydır yağmur yağmaması nedeniyle çoğu çiftçi ekinlerini ekmedi. Beklenen yağışların gerçekleşmemesi ve son yılların en kurak sonbahar mevsiminin yaşanması tarlasını eken çiftçiler ise, ekinlerin çıkmamasından dolayı kara kara düşünmeye başladı. Yağmur yağmadığı için tohumlar toprak altında bekliyor.

Çiftçilerden Osman Aslan,” Yaşanan kuraklık şu an için en çok buğdayı etkileyecek. Buğdayda ekilen tohumların gün yüzüne çıkmak için yağmura ihtiyacı var. Tarlaların şimdilerde yemyeşil olması gerekiyordu. Ancak şu an sadece kuru toprak görülüyor. Çoğu çiftçi tohumları daha ekmedi ekenlerde kuru kuru ekti. Az yağmur ve kar yağarsa da tehlikesi var. Bu sefer de tohumun çürüme tehlikesi bulunuyor. Toprağa atılan tohum yağış görmezse çimlenme dönemini kaybediyor, kuruyor. Bu kuraklığın bedeli çok ağır olabilir. Sadece hububatın değil sebze meyvenin de fiyatları artacaktır. Çiftçi olarak çok huzursuzuz Kış mevsiminin ortalarına geliyoruz. Hala bir damla yağmur ve kar yağmadı İnşallah, gelecek yağışlarla bu yıl bol ve bereketli bir mahsul yılı olur diye umut ediyoruz” diyerek endişelerini dile getirdi.

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan: İklimler değişti

Son yıllarda iklimlerini değiştiğine vurgu yapan Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, “Tarım ürünleri iklim değişikliğine karşı son derece hassastır. Aşırı kuraklık veya ani seller mahsulü hem miktar hem de kalite açısından olumsuz etkilemektedir. Daha yüksek sıcaklıklar sonucunda, yabancı ot ve haşere çoğalması yaşanırken, bu çoğalmaların mahsulün verimini azaltmakta ve aynı zamanda da kalitesini bozmaktadır. Dünyanın bazı bölgelerinde bazı mahsullerde kazançlar olsa da iklim değişikliğinin tarım üzerindeki genel etkisinin olumsuz olması ve küresel gıda güvenliğini tehdit etmesi öngörülmektedir. Böylece, iklim değişikliği sonucu olarak hem kısa hem de uzun vadede üretimde düşüşler beklenmektedir.”

Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı: Çiftçilerimiz Tedirgin

Gazetemize konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kahta Ziraat Odası Başkanı F. Rüştü Zorlu Turanlı,  “Çiftçilerimiz bu yıl tarımda kararsız kalmış bir şekilde bekliyor. Bir taraftan beklenen yağmurun yağmaması diğer taraftan ürünü ucuza verip, yüksek girdi masrafları.

Üreticilerimiz geçmiş yıllarda bu tarihte ekimlerin yüzde yetmiş oranını yapmışken bu yıl maalesef bu oran yüzde on civarındadır. Bu durum çiftçilerimizin karasız bir sürece itmektedir. Yağışların gecikmesi ve yüksek girdi maliyetleri yüzünden çiftçilerimizi tarıma yönelip, yönelmemesi konusunda kara kara düşündürüyor.

Adıyaman bölgesinde çiftçilerimiz yağışı dört gözle bekliyor. Yağışın yağmasıyla tüm çiftçilerimizin kararı bir nebze olsun değişebilir. Bölge tarımımızın yağmura muhtaç olduğu kuru tarımın hüküm sürdüğü bir bölgedir.

İlimizde yapımına devam eden barajların ve toplulaştırmanın bir an önce bitirilip, bölgemizin verimli toprakları su hasretinin bitirilmesi gerekmektedir.

Küresel iklim değişimi sonucunda bölgemizde zamanında beklenilen yağış yağmaz oldu. Bu durum konusunda çiftçilerimiz perişan. Suyun olmadığı hiçbir yerde yaşam sürdürülemez. Tüm canlılar suya muhtaçtır.  Bölge tarımının sürdürülebilirliği artık baraj ve göletlerdeki suya ve o suyun topraklara kavuşturmakla mümkündür.

Yetkililerin, üreticilerimizin karasızlığını sona erdirmek için en kısa zamanda bölge topraklarını suya kavuşturmaları gerekmektedir” İfadelerini kullandı. ŞEHİRDE BU HAFTA

#kuraklık,adıyaman,çiftçi,rüştü turanlı,yaşar özkan,şehirde bu hafta