Cevdet Yılmaz: 41 Yıllık Terörün Maliyeti 2 Trilyon Dolar
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, PKK’nın fesih kararıyla terörle mücadelede yeni bir aşamaya geçildiğini belirterek, sürecin hassasiyetle izleneceğini vurguladı. Yılmaz, terörle mücadelenin Türkiye ekonomisine maliyetinin 2 trilyon dolara yaklaştığını belirterek, terörün sona ermesinin hem iç hem dış algıyı değiştirecek tarihi bir eşik olacağını vurguladı.

Haberde insan 14.05.2025 12:45:47
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. PKK'nın kendini feshetme kararıyla ilgili konuşan Yılmaz, terörle mücadelenin yeni bir evreye taşındığını belirterek, “Terörsüz Türkiye hedefinde süreç yeni bir aşamaya geldi” dedi.
Yılmaz, Türkiye'nin eş zamanlı terör tehditlerine karşı uzun yıllardır kararlılıkla yürüttüğü mücadelenin meyvelerini vermeye başladığını ifade etti. “İçinden geçtiğimiz şartlarda iç cephemizi güçlendirmeliyiz. Bugün gelinen nokta, yıllardır süren kararlı güvenlik politikasının bir sonucudur” diyen Yılmaz, sürecin tamamlanmadığını, ancak önemli bir eşik aşıldığını söyledi.
“UYGULAMA SÜRECİ İZLENECEK”
PKK’nın fesih kararının yalnızca bir beyan olduğunu, esas olanın uygulama olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Yeni bir aşamaya geldik ancak süreç henüz tamamlanmış değil. Alınan kararın sahaya nasıl yansıyacağını güvenlik birimlerimiz titizlikle takip edecek” dedi. Süreci sabote etmeye yönelik girişimlere karşı da uyarılarda bulunan Yılmaz, kamuoyunun dezenformasyona karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
“BÖLGE HALKI EN AĞIR BEDELİ ÖDEDİ”
Bölgede terörün ortadan kalkmasıyla birlikte büyük bir iyimserlik ve kalkınma beklentisi oluştuğunu belirten Yılmaz, “Terörün en büyük zararını bölgedeki vatandaşlarımız gördü. Hem can kaybı hem de ekonomik kayıplar anlamında en ağır bedeli onlar ödedi” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye sürece verdikleri destekten ötürü teşekkür eden Yılmaz, “Ziyaret ettiğimiz bölgelerde halk bu sürecin tamamlanmasını istiyor. Umut, her geçen gün daha da güçleniyor” diye konuştu.
“41 YILLIK ÇATIŞMANIN MALİYETİ 2 TRİLYON DOLARA YAKLAŞTI”
Yılmaz, 41 yılı aşkın süredir süregelen terörle mücadelenin Türkiye ekonomisine doğrudan ve dolaylı büyük maliyetler yüklediğine işaret ederek, “Yapılamayan yatırımlar, gerçekleşemeyen kalkınma hamleleri dikkate alındığında bazı hesaplamalar bu bedelin 2 trilyon dolara yaklaştığını ortaya koyuyor” dedi. Terörün tamamen sona ermesiyle Türkiye’nin iç ve dış algısının değişeceğini, bu durumun bölgesel denklemleri de etkileyebileceğini söyledi.
“SURİYE’DE YAPTIRIMLAR HALKI CEZALANDIRIYOR”
Yılmaz, Suriye ile ilgili gelişmelere de değinerek, ülkedeki istikrarsızlığın Türkiye üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Suriye halkının daha fazla zarar görmemesi için uluslararası yaptırımların gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Yılmaz, “Yaptırımlar artık rejimi değil halkı hedef alır hale geldi. ABD bu gerçeği görerek bazı adımlar attı. Avrupa’nın da benzer bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Suriye’nin yeniden inşasının, Türkiye ile ekonomik ilişkilerde yeni bir dönemi başlatabileceğini belirten Yılmaz, “Yatırım ortamı iyileştikçe Suriyelilerin gönüllü ve onurlu geri dönüşü hızlanacaktır. Ortaya çıkacak yeni iklim, hem Suriye hem Türkiye için kazanım olacaktır” ifadelerini kullandı. Alıntı: KARAR