Toplulaştırma mı? Karıştırma mı?
Kahta ilçesine bağlı mülk köyü sakinlerinden arazi toplulaştırmaya tepki

Güncel 2018-11-27
Arazi toplulaştırmasından sonra köyün tüm arazileri tapu kayıtlarında birbirine karıştığını söyleyen köy sakinleri soruyor:
"TOPLULAŞTIRMA MI? KARIŞTIRMA MI?"
-Arazi toplulaştırma sonrası 130 haneli, Bin 500 nüfuslu köy karşı karşıya geldi.
-Herkesin arazisi iç içe girdi,300 dönüm arazi ortadan kayboldu.
-Herkesin akraba olduğu köyde şimdi herkes birbirine düşman oldu.
Kahta ilçesine bağlı Mülk köyü sakinleri,toplulaştırma sonrası huzurlarının kalmadığını söyleyerek," Toplulaştırma sadece arazilerimizi ayırmadı bizi de birbirimizden ayırdı ve düşman etti.Toplulaştırmadan bu yana köyde huzur kalmadı,kardeş kardeşle karşı kaşıya geldi.Yetkililerimizden rica ediyoruz bu mağduriyetimizi giderin "diyorlar.
Arazi toplulaştırma ile birlikte köyde kimsede huzur kalmadığını iddia eden mülk köylü sakinler, "Devlet yetkililerimizden rica ediyoruz,eski tapularımızın kaydı ne ise o şekilde istiyoruz.Şimdi köyün tüm arazileri birbirine karışmış.Hasanın arazisinden 10 dönüm Mehmet'in tapusuna,Ömer'in arazisinden 5 dönüm Hüseyin'in tapusuna dahil edilmiş ve bunlar birbirinden oldukça uzak mesafede.Şimdi bu topçululaştırma mı oluyor yoksa ayrıştırma mı? Bizler bu tarlalarımızı nasıl birbirine dahil edeceğiz?" diyerek sıkıntılarını dile getiren sakinler,"hiç birimizde huzur kalmadı,hepsi akraba olan köyde şimdi kardeş,kardeşle konuşmuyor sebebi de bu toplulaştırmadır"
Yaklaşık 130 hane ve Bin 500'e yakın nüfusu olan köy 8.300 dönüm araziye sahip.Köydeki tüm sakinler bu sorunun bir an önce çözülmesini ve köyde bir tatsızlık çıkmamasını istiyor.
Köy sakinlerinin iddialarına göre, 2013 yılında toplulaştırma memurlarının köye geldiklerini ,sulama amaçlı köyde arazi toplulaştırma yapacaklarını ve Koçali barajından gelen su ile arazilerin sulanacaklarını söylemişler.Hiç bir süreçte kendilerine bilgi verilmediğinden yakınan sakinler, köyde büyük bir huzursuzluk olduğunu yetkili merciler nezdinden gerekli itirazları yapacaklarını ve devlet yetkililerinin bu işe el atmalarını istiyorlar.
İşte köy sakinlerin Toplulaştırma ilgili şikayetleri
HASAN AVSEREN
"Bize gelip dediler ki biz sizin tarlalarınızı sulu yapacağız, böyle yapacağız şöyle yapacağız.Biz de inandık evimize geldik.Bir gün tapularımızı elimize verdiler.Birde baktık hiç bir şey birbirine benzemiyor.Benim komşumun tapusunu getirmişler benimkine katmışlar.Arazileri ortadan bölmüşler yol yapmışlar.Her tarafı berbat etmişler.Biz bunu kabul etmiyoruz etmiyoruz etmiyoruz. Bize hiç bir safhada doğru düzgün bilgi vermediler.Şunu şöyle yapacağız ne diyorsunuz diye görüşümüzü almadılar.Bakın kesinlikle bunların (gelen memurlar) hiç birisinin yüzünü görmedik.Bize sulamadan konuşulmuştu demediler ki arazilerinizi karmakarışık yapacağız.Allah rızası için bu sorunu düzeltsinler kardeş kardeşe düşman oldu"
ALİ OSMAN ASLAN
"Toplulaştırma memurları köye geldi.Bizlere dediler ki bu evrakları imzalayın devlet su işleri size Koçali barajında arazilerinize su getirecek bundan sonra sulu tarım yapacaksınız.Çoğu imzaladı bazıları imzalamadı.Dediler ki biz bu çalışmayı yaparken de sizinle konuşacağız yani bunu birinci etabı var ikinci var üçüncü var dördüncü var askı süresi var dediler.Ama biz hiçbirisini görmedik.Bize sürekli söyledikleri sulama kanal yerleri belirliyoruz,şurayı açıyoruz burayı açıyoruz sizin bir santim araziniz boşa gitmeyecek dediler.Sonra tapularımız geldi bir baktık ki herşey birbirine karıştırılmış.Yani bizi o hale getirdiler ki,şu an eşler bile birbirine düşman oldu. Mehmet'in tarlasından alıp Ahmet'e katmışlar.Abuzer'in 32 dönümü var 5 dönümünü eksiltmişler,kiminin tarlasından bir kısmını başka yere dahil etmişler.Yani öyle bir hale getirmişler ki karmakarışık,içinden çıkmak mümkün değil. Biz devletimizden şunu istiyoruz.Bizim tapularımız eskiden nasıl ise öyle verin biz hiç bişey istemiyoruz. Bizim eski tapularımız, babalarımızın, dedelerimizden bize intikal etmiş.Yolu ne ise hepsi belli, her şey oturmuş.Biz köyümüzde huzur içinde yaşıyorduk ama şimdi kardeş kardeşe düşman oldu birbirimizi yiyoruz neredeyse birbirimizi boğazlayacak noktaya geldik."
HASAN YAVAŞ
"Büyüklerimiz şu anki sıkıntıları dile getirdiler, benim de fazla ekleyeceğim bir şey yok aynı şeyleri söyleyeceğim.Köyde sıkıntı had safhada.Devlet büyüklerimizden bu sorunun en kısa sürede halledilmesi ve bir çare bulunmasıdır. Bizim arazide yaklaşık 20 dönüme yakın bir kaybımız olmuş nereye gitmiş bu arazimiz bilgi sahibi değiliz.Tarlalarımızın eskiden tapu kayıtlarında nasıl ise aynısını istiyoruz, resmiyette eskisi bir düzeltilmesini istiyoruz."
MEHMET VURAL
"Bizim bir parsel de mesela 7 dönüme yakın arazimiz komşumuzun tarlasına dahil edilmiş. Bu da sıkıntı yaratıyor.Köyde neredeyse tüm parseller de aynı sıkıntı vardır.Köyün yüzde yüzü bu konuda şikayetçi. Benim üç parselim var üçünde de sıkıntı var.Bir sürü gereksiz yol açılmış,arazimin ortasından olmayan yol geçirmiş. Bunları yaparken de ne benim ne de başkasının kimsenin fikri alınmamış.Ne yapılmışsa kapalı kapılar ardında yapılmıştır.Madem böyle bişey yapılıyor neden bizlerle istişare edilmiyor? Bizler kesinlikle toplulaştırma falan istemiyoruz,iptal edilsin bu konuda da yasal yollardan mücadelemizi vereceğiz.Devlet yetkililerinden rica ediyoruz,köydeki bu huzursuzluğa bir çözüm bulsunlar."
M ŞAH SARAY
"Toplulaştırma firması bize geldiler toplulaştırma yapacağız dediler, bir sinevizyon sundular.Bize bu işin birinci,ikinci,üçüncü etapları var her safhada sizi bilgilendireceğiz dediler. Sonra bir baktık ki arazileri karman çorman hale getirmişler.Biz de dedik ki,bu arazileri bu durumda istemiyoruz.Dediler ki öyleyse sizde gelin imzalayın deyin ki biz arazimizi yerinde istiyoruz başka yerde istemiyoruz diye. Biz de tutanakları imzaladık,meğer bize yer tespiti tutanaklarını imzalattırmışlar yani en son bize imzalatılması gereken evrakları ilk başta imzalattırmışlar.Ondan sonra toplulaştırma firmasına gittik ve dedik ki,gelin bize sunum yapın, arazilerimizi nerden veriyorsunuz, krokiler nerede diye sorduğumuzda meğer kapalı kapılar ardında bu toplulaştırma işini bitirmişler.Bu yapılanlardan hiçbir şekilde bilgimiz olmadı.Büyük bazı parsellerin ortasında yollar geçirilmiş aslında toplulaştırmanın mantığı küçük parselleri toplayıp bir arada vermek sulama alanı kurmak, çiftçilerle birebir mülakat yapmak,hiç birimizle mülakat yapılmadı. Biz bu toplulaştırmanın ya kökten iptal edilmesini ya da yeni gelen toplulaştırmada da bizim köylü ile istişare edip bize yakışır bir şekilde bir toplulaştırmanın yapılması talep ediyoruz.Şu anda gelinen nokta ise örneğin bir parsel de üç dönüm benden aldığını götürüp benden bir 3 km uzakta bir parselin hissedarı yapmış,ben bu adamın 100 dekar arazinin içerisinde üç dönümün nasıl kaldırıp indirecem? bunu bile dikkate almamışlar.Bizim köy 8.300 dönüm bizden 360 dönüm kesinti yapılmış.Bu arazi nereye gitti? Tekrar ediyorum köyde bir tatsızlık çıkmadan,yetkililerden toplulaştırmanın tamamının iptal edilmesini ve eski parsellerimizin bize tahsisini istiyoruz."dediler.
Şimdi 130 haneli ve Bin 500 nüfuslu köy,başta sayın Valimiz olmak üzere devlet yetkililerinden bu sorunun çözülmesini bekliyor.
Arazi toplulaştırması nedir?
Arazi toplulaştırması; Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde veya toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin bir araya getirilerek daha düzenli parseller halinde tarla içi geliştirme hizmetleri ile birlikte modern tarım işletmeciliği esaslarına ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI” denmektedir.ŞEHİRDE BU HAFTA