Kütüphane mi Yapılsın,Yeşil Alan mı Olsun?
Adıyaman eski İl Halk Kütüphanesinin yıkılıp yerine yeniden kütüphane yapılmak istenmesi kamuoyunu ikiye böldü. Muhalefet kanadı,bazı STK'lar ve Kent Konseyi kütüphanenin yerinin demokrasi parkına ilave edilip yeşil alan olarak kalmasını isterken,iktidar tarafı eski kütüphanenin yerine yenisinin inşa edilmesinde ısrarlı.

YEREL 17.08.2020 10:40:11
Herşey kütüphanenin yıkılmasıyla başladı
Eski İl Halk Kütüphanesinin depremden etkilenip yıkılma kararı alınmasından sonra,bina iki sene önce boşaltılmış ve geçtiğimiz aylarda yıkılmıştı. İşte tartışmalarda o günden sonra başladı.Adıyaman kamuoyunun bir kısmı kütüphanenin demokrasi parkı ve müze ile birleştirilip yeşil alan/park olarak hizmet vermesini isterken,bir kesimde eski kütüphanenin yerine yenisinin yapılmasından yana.
Önerge ret ediliyor
Geçtiğimiz hafta,Adıyaman Belediyesinin Saadet Partili meclis üyeleri bir önerge verdi.Önergede, Kütüphanenin Demokrasi Parkıyla birleştirip alanın genişletilerek yeşil alan olarak kalmasını istediler.Bu önerge AK Partili meclis üyelerince ret edildi.Bunun üzerine tüm Adıyaman kamuoyundan ve STK'lardan destek isteyen SP'li meclis üyeleri bir basın açıklamasında bulundular.
Saadet Partili Meclis üyelerinin açıklaması
"Kıymetli Adıyamanlılar ; Adıyaman merkezdeki Demokrasi Parkı bitişiğindeki Halk Kütüphanesi yerine yenisi yapılmak üzere yıkılmıştır. Adıyaman'ın büyük bir halk kütüphanesine acil ihtiyacı var. Muhakkak dikkat edilmesi gereken husus yer seçiminin sağlıklı tespit edilmesidir.
Bizler Saadet Partisi meclis üyeleri olarak, Belediye meclis başkanlığına 14/06/2019 tarihinde önerge verdik . Yapılacak kütüphanenin daha geniş,daha refah Adıyaman trafiğini aksatmayacağı bir yere yapılmasını, eski kütüphanenin yerini ve Adıyaman belediyesine tahsis edilen müzenin yeriyle birleştirilip Demokrasi parkına ilave ederek Adıyamanlılara daha geniş daha ferah bir parka kavuşturmak için verdiğimiz önerge AK parti meclis üyelerinin oy çokluğuyla reddedildi.
Saadet Partisi meclis gurubu olarak işin peşini bırakmayıp 10/08/2020 tarihinde bahse konu olan Demokrasi parkın genişletilip altının oto park ,üstünün park yapılması için verdiğimiz ikinci önerge 10/08/2020 tarihinde yine AK parti Belediye meclis üyelerince oy çokluğuyla reddedildi.
Saadet Partisi meclis gurubu olarak; İlimiz tüm Milletvekillerini, siyasi parti yöneticilerini ,tüm sivil toplum örgütlerini, sayın Valimizi ve sayın Belediye Başkanımızı bu konuyla ilgili duyarlı olmaya davet ediyoruz."
Kent Konseyi:Modern bir park alanına dönüştürülsün
Adıyaman Kent konseyi geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada," 2013 yılında söylenenleri tekrar ediyoruz. Buraya, hazır fırsat doğmuşken yıkılan kütüphane binasının aynı yere değil de mümkünse şehir merkezinin dışında, daha geniş, şehir gürültüsünden uzak, sessiz, sakin ve müstakil bir alanda yapılması daha uygun olacaktır. Müze, Öğretmenevi ve Yenipınar Camii önünden Sıratut (Cumhuriyet) Caddesine doğru geçen yolun Demokrasi Parkına bakan yönündeki yapıların da kamulaştırılarak, hep birlikte, modern bir park alanına dönüştürülmesinin ve sadece Cumhuriyet Ortaokulunun eski binasının tarihi özelliği bakımından bu yönde (eğitim müzesi gibi) değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz" demişti.
CHP'de karşı
Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman il başkanı Burak Binzet,kütüphane ile ilgili yaptığı açıklamada şunları demişti.
"Adıyaman halkının İvedi bir şekilde yenilikçi, bilimsel, teknik donanımlara ve yeterli uluslararası kaynaklara sahip bir halk kütüphanesine ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak yapılacak olan lokasyonun Adıyaman halkına şehir merkezin de bir nefes alabilme olanağı sağlayan Demokrasi Parkı'nın bitişiğinde olması gerek mühendislik gerekse sağlıksal anlamda toplumsal bir hizmet sağlamayacağı aşikar bir biçimde gözle görülmektedir. Bizler de Cumhuriyet Halk Partisi olarak buranın yüksek oksijen üretebilecek bir biçimde peyzaj çalışması yapılıp Adıyaman halkına kazandırılması yönünde talebimizi belirtiyoruz. Yapılacak olan halk kütüphanesinin ise trafik ve gürültü yoğunluğunun minimize olduğu, öğrencilerin de ulaşım olarak da zorlanmayacakları bir bölgenin tespit edilip Adıyaman halkının hizmetine kazandırılmasını önemle istediğimizi belirtip bu konuya Adıyaman Belediyesi’nin siyasi ve rantsal bakmamasını Adıyaman’daki öğrenci kardeşlerimizin daha fazla mağdur olmamasını talep ediyor ve bu konuda olabilecek tüm konuların takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz."
Başkan Kılınç ne demişti?
Adıyaman Belediye başkanı Dr Süleyman Kılınç,şubat ayında gündeme getirdiğimiz söz konu kütüphane ile ilgili habere gazetemize gönderdiği açıklamada şunları dile getirmişti.
“Gazetenizin sosyal medya hesabında yayınlanan haberde yer alan, İl Halk Kütüphanesi haberiyle ilgili olarak;
1292 metrekaresi Hazineye ait olan, 82 metrekaresi de Adıyaman Belediyesine ait olan ve belediyemiz tarafından 10 Ocak 2014 tarihli 43 sayılı Belediye Meclisi kararınca Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilen hissemizle toplam 1374 metrekarelik alana kavuşan Adıyaman İl Halk Kütüphanesi’nin yeriyle ilgili olarak, çalışmaları yakından takip etmekteyiz. Bu alan belediyemize ait değildir. Söz konusu alana şehre prestij kazandıracak bir kütüphane binası yapılacaktır.
Avrupa Birliği (AB) tarafından üstlenilen ve 2009 yılından bu yana Adıyaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında Adıyaman İl Halk Kütüphanesi’nin yerine daha önce planlanan Kommagene Odak (KODAK) projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. 10 milyon Euro’luk bir bütçeye sahip olan ve bu anlamda Adıyaman’ın yerel dinamikleri tarafından bugüne kadar yapılan en büyük bütçeye sahip projedir. Gerek turizmimizin kalkınması, gerekse vatandaşlarımızın sosyal ve kültürel anlamda bu yatırımdan fazlasıyla yararlanmasını sağlayacaktır.
"Avrupa Birliği (AB) tarafından üstlenilen ve 2009 yılından bu yana Adıyaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında Adıyaman İl Halk Kütüphanesi’nin yerine daha önce planlanan Kommagene Odak (KODAK) projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. 10 milyon Euro’luk bir bütçeye sahip olan ve bu anlamda Adıyaman’ın yerel dinamikleri tarafından bugüne kadar yapılan en büyük bütçeye sahip projedir. Gerek turizmimizin kalkınması, gerekse vatandaşlarımızın sosyal ve kültürel anlamda bu yatırımdan fazlasıyla yararlanmasını sağlayacaktır" ifadelerini kullanmıştı.
Anlaşılan odur ki, İl Halk Kütüphanesinin yeri ile tartışmalar bir süre daha Adıyaman kamuoyunu meşgul etmeye devam edecektir.ŞEHİRDE BU HAFTA