Sosyal medyaya ara vermek ruh sağlığını iyileştirebilir mi?


 Doç. Dr. M. Sadık BEKTAŞ    21.04.2024 09:03:58  


Sevgili okurlarım bugünkü yazım ile beraber, sizlere tekrar yazmanın mutluluğunu yaşıyorum. Elimden geldiğince, yazacak olan makalelerim siyaset dışı daha çok felsefi, psikolojik ve kültürel olacaktır. Bundan dolay, bugün sizlere, hepimizin sıklıkla kullandığı adeta müptelası olduğumuz sosyal medyanın ruh sağlığımız, davranışlarımız ve ikili ilişkilerimiz üzerine olacaktır.

Birçok bilimsel araştırmaların gösterdiği kadarıyla, sosyal medyadan uzak durmak veya onun kullanışını azaltmak gerek ikili ilişkilerimizi gerekse de ruh saatliğimizi pozitif yönden etkilemektedir. Örneğin, 2022'de 154 katilimce ile yapılan bir araştırma çalışması, ya bir hafta boyunca sosyal medyayı (Facebook, Instagram, Twitter ve TikTok) kullanmayı bırakmalarını ya da her zamanki gibi kullanmaya devam etmelerini istedi.  Sosyal medyaya ara veren grupta kaygı ve depresyonun önemli ölçüde azaldığı ve daha iyi bir sağlık durumu yaşadığı görüldü. Yine benzer bir araştırmaya özel bir üniversitenin imza attığını görmekteyiz. Üniversite öğrencileri arasında 555 katılımcıyla yapılan bir çalışma, sosyal medyaya bir hafta ara vermenin, özellikle stres düzeylerini anlamlı şekilde azalttığını gösterdi. 2022 yılında yaşları 10-19 arasında olan kızlar üzerinde yapılan bir araştırma, üç günlük bir sosyal medya molasının onların vücut gözetimini (örneğin, kıyafetlerinin vücutlarına yakışıp yakışmadığı konusunda endişelerini) ve beden utancını önemli ölçüde azalttığını ve öz şefkatlerini artırdığını gösterdi. Peki ama sosyal medyaya mola vermek ya da azaltmak neden ruh sağlığını artırıyor? Sosyal medyayı kullanmak çoğu zaman kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayı içerir ve görünüş karşılaştırmalarına, kariyer hayal kırıklıklarına ve kıskançlığa yol açabilir.

 Sosyal medya kullanımını azaltmanın ruh sağlığını iyileştirebilmesinin bir nedeni de özeleştiriyi içerir.  Sosyal medya kullanımı, kaygı, depresyon, madde kullanımı, yeme bozuklukları ve kendine zarar verme gibi birçok zihinsel sağlık sorunuyla bağlantılı yaygın bir zihinsel alışkanlık olan özeleştiriyi artırabilir.

Bu haftalık bu kadar..

Sevgiyle kalın

M. Sadık Bektaş: Adıyaman-Kâhta doğumlu. Polonya Opole Üniversitesinde Doç. Dr. Öğretim üyesi, Siyaset ve toplum bilimi felsefesi alanında dersler vermektedir.