ZİYAÜDDİN SERDAR VE İSLAM MEDENİYETİNİN GELECEĞİ-2
Mustafa ÇATLI 23-07-2017
6-Planlama: Yazar, yayıncı ve kültür eleştirmeni olan Z. Serdar planlama konusunda: İcma ve şura kavramlarına ümmet seviyesinde işlerlik kazandıracak ve planlamanın her safhasında Müslüman halkın katılımını sağlayacak planlama ve hedef belirleme modelleri geliştirmeliyiz der.
1-Uluslararası ilişkiler
2-Sanayi ve iş sahası
3-Tarım ve iş sahası
4-Toplum ekonomisi
5-Şehir Planlaması, Şehir düzeni ve çevre
6-Fiil hizmet ve kamu yönetimi
7-Toplumsal bilinç ve sosyal etkileşim
8-İskan politikaları
9-Tıp ve sağlık
10-Ulaşım ve haberleşme
11-Kanun ve düzen, toplum düzeni
12-Doğal çevre ve kültürel varlıklar
13-Doğal kaynaklar ve materyal tedariki
14-Eğlence sahası
15-Kamu yaraları gibi sayılan alanların dışında da daha bir çok alanda ümmetin katılımı ile planlamaların gerektiği hususunu vurgular.
Serdar, İslam Medeniyet Projesinin “Mutlak Referans Sistemi” (MRS) olarak Kur’an ve Sünneti temel alır. Kur’an Medeniyet Projesinin teorisini belirler, sünnet ise projenin uygulama alanını ifade eder.
Mutlak referans sisteminde mahrum olan tüm bilgi teorileri bizleri yalnızca çatışma ve kargaşaya sevk ederler. Yalnızca akılla keşfedile bilen hiçbir nesnel gerçeklik yoktur. Bunun yanı sıra felsefi teorilerde gözlemle sınanamayacaklarına göre onlarda haklılaşabilmeleri için mutlak referans sistemine (Kur’an-Sünnet) ihtiyaç duyarlar. Bu bilgiye yaklaşmanın en tutarlı yoludur.
Medine modeline ulaşamaya biliriz; ancak her zaman onun için mücadele edeceğiz ve buda bizim için mükemmel bir hedeftir, der.