DEĞİŞİM SÜRECİNDE MÜSLÜMANLARI BEKLEYEN BAZI MUHTEMEL SORUNLAR
Mustafa ÇATLI 22-07-2018
Değerli okurlarım gazetemizin bu sayısında sizlere okuma listemde bulunan eserlerden biri olan güzel bir çalışmadan bahsedeceğim: Çağdaş İslami Akımlar ve sorunları, Prof. Dr. Sönmez Kutlu , Fecr yayınlarının 2016’da yayınlamış bulunduğu kitapta yazar değişim sürecinde Müslümanları bekleyen bazı muhtemel sorunları şöylece sıralar:
1- Siyasi İstikrarsızlıklar ve Ekonomik Sorunlar
2- Bilgi Açığı: Müslümanlar bütün bilgi alanlarında geri kalmış bulunup bilhassa bilgi açığı konusunda Kur'an bilgisi zirvede yer almaktadır.
3- Medeniyetler savaşının şiddetlenmesi
4- Dinin yeniden anlaşılması konusunda yoğun tartışmalar yaşanması
Yeni bir İslam medeniyetine ihtiyaç duyulduğunu belirten yazar bu gereksinimi şu maddelerle gerekçelendirir: İslam Medeniyeti Oluşturmak;
A- Tarihi bir sorumluluktur
B- Dini bir yükümlülüktür
C- Sosyal ve Psikolojik bir Zorunluluktur
D- Batı medeniyeti insanlığın problemlerini çözmede zorlanmaktadır.
Yeni bir İslam medeniyetinin kurulabilmesinin ön koşulları da şunlardır:
1- Mezhep taassubu ve mücadeleleri son bulmalıdır.
2- Yeniden Kurana Dönülmelidir.
3- Akla ve Bilimsel bilgiye önem verilmelidir.
Katip Çelebi Osmanlıdaki bilimsel gerilemeyi medreselerden Felsefe derslerinin kaldırılmasına bağlamaktadır…
Batı 1454’te Matbaanın icadıyla öne geçti. Onlar 1803 yılına kadar 40 bin eser basarken, İslam dünyasında 1729’da ilk matbaa kurulmuş, dini yayınların basılması yasak olduğundan 1803’e kadar dini eser basılamamıştır. Diğer sahalarda basılan eser sayısı ise 180 adettir. 1926 Yılına kadar tüm İslam dünyasında toplam 40 bin esere ulaşıldığı tahmin edilmektedir…
Bilimde Allah dışında hiç kimse mutlak bir otorite olarak kabul edilmemelidir… Yeni bir İslam medeniyeti bütün İslam milletlerinin tabanına dayanmalı ve kendi iman anlayışı çevresinde gerçekleşmeli, bütün İslam milletleri bu konuda kendisini sorumlu kabul edip ona katkıda bulunmalıdır. İslam dünyasında doğum sancısı çeken yeni bir medeniyetin, motivasyonu SİYASET olmamalıdır. Bunun içinde Müslümanlar her sahada, düşünce planında kendisini yenileyerek İslam düşüncesine itibarının yeniden kazandırılması gerekmektedir. Ayrıca kitapta; Köktencilik, Batılı araştırmalarda İslami uyanış olgusu ve sorunları, Barış özgürlük ve merhamet peygamberi Hz. Muhammet, Ehli sünnet siyaset anlayışının sorgulanması gibi konularla İslami hareketler üzerine Hasan Hanefi ile bir söyleşi de yer almaktadır.